Raspisani parlamentarni i lokalni izbori za 17. decembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazom je raspustio Narodnu skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar.

Aleksandar Vučić je potpisao ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, koji stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku.

„Na osnovu člana 109. stav 1. i 5. Ustava Srbije, shodno članu 21. stavu 1. Zakona o Predsedniku Republike, na obrazloženi predlog Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2023. donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine“, rekao je Vučić.

Predsednik je potpisao i odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine. Izbori su raspisani za 17. decembar.

“Poštovani građani, želim vam srećne izbore, živimo u vrmenima koja su teška za ceo svet, u vremenu globalnih izazova, ratova i sukoba, u vremenu u kojem je neophodno da svi budemo ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije, u vremenu u kojem ćemo biti suočeni sa brojnim pritiscima zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji i drugih regionalnih i svetskih pitanja“, rekao je Vučić u obraćanju nakon raspisivanja izbora.

Istakao je da je veoma važno da Srbija sačuva mir, stabilnost i unutrašnju koheziju i pokaže demokratičnost.

“Rekao bih da je ova kampanja prilika da na civilizovan način prikažemo različite ideje, programe, politike koji treba da se takmiče, ali koji nikada neće ugroziti naše vitalne državne, narodne i nacionalne interese“, istakao je predsednik Vučić.

Svim učesnicima u kampanji poželeo je dobar rezultat u predstavljanju svojih ideja i ciljeva.

“Želim im da sve to čine na demokratski i civilizovan način, za građane Srbije je važno da najbolji programi i ideje pobede. Uveren sam da učvršćujemo demokratiju i obezbeđujemo siguran put u budućnost našoj deci. Živela Srbija, neka su nam srećni izbori“, zaključioje Vučić.

Ranije danas predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisao je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji za 17. decembar.

Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da su lokalni izbori raspisani u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi, i naveo da će izbori za odbornike biti održani u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji.

Ova odluka stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku i od tada počinju da teku rokovi za sprovođenje izbornih radnji, napomenuo je on i dodao da će izbore realizovati nadležni organi u skladu sa zakonom.

https://radiomedvedja.com/uzivo/

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top