Gradonačelnik Leskovca prezentovao rezultate rada na prethodna 93 zasedanja Gradskog veća

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Gradskog veća Goran Cvetanović danas je prezentovao rezultate rada na prethodna 93 zasedanja Gradskog veća.

„Gradsko veće grada Leskovca svojim odlukama podstiče investicije, razvija preduzetništvo, daje podršku mladima, porodiljama, deci sa smetnjama u razvoju kao i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Odlukom Gradskog veća pokrenut je postupak davanja u zakup nepokretnosti u javnoj svojini grada Leskovca privrednom društvu Aunde, s obzirom na to da je Kompanija Džinsi Srbija obavestila grad Leskovac da zbog poteškoća u poslovanju nisu u mogućnosti da dalje ispunjavaju ugovorne obaveze i iskazali nameru za raskid ugovora o zakupu poslovnog prostora.

Brzom reakcijom lokalne samouprave i gradske uprave pre svega, ugovor je raskinut i stupilo se u pregovore sa italijanskom kompanijom Aunde, sa namerom da kompanija u narednih pet godina investira 1.410.000 evra, da zaposli 350 novih radnika na neodređeno vreme u roku od tri godine.

Pregovori su uspešno okončani, ugovor zaključen i trenutno u fabrici Aunde radi 300 radnika“, kazao je gradonačelnik Cvetanović.

„Odlukama Gradskog veća, a preko Fonda za mlade talente, koji je prethodno rukovodstvo ugasilo, a mi dva puta formirali, u 2020. godini dodeljeno je 525 nagrada najboljim učenicima. Iz budžeta grada za ovu namenu izdvojeno je 15.640.000 dinara. U 2021. godini dodeljeno je 526 nagrada sa ukupnim budžetom od 15.340.600 dinara, dok je u 2022. godini iz budžeta za tu nemanu izdvojeno 14.380 dinara i dodeljene su 489 nagrade najboljim učenicima. U tekućoj godini dodeljeno je 427 nagrada najboljim učenicima – iz budžeta izdvojeno 11.600.000 dinara. Treba pomenuti i nagradnu ekskurziju za učenike završnih razreda 11 srednjih škola iz Leskovca koji su nosioci diplome ,,Vuk Karadžić“ za uspeh postignut u školovanju“, rekao je Cvetanović

Gradonačelnik je dodao da na osnovu odluka Gradskog veća grada Leskovca u periodu od 2020. do 2023. godine deca čiji su roditelji primaoci novčane socijalne pomoći ostvarila su pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 6.000 dinara za nabavku udžbenika i školskog pribora.

Osvrnuo se i na pakete koji se dodeljuju penzionerima i socijalno ugroženima, praksa započeta u toku vanrednog stanja, koja je nastavljena i danas:

„Doneli smo odluku da nema limita u visini penzije, već će svi penzioneri dobiti svoj paket i već u toku naredne dedelje očekujemo šlepere sa robom i da započnemo pakovanje paketa“.

Zahvalio se svim članovima Gradskog veća na posvećenom radu, svim zaposlenima koji su pripremali i dostavljali dokumenta za sednice i pomenuo da je u aktuelnom sastavu Veća radilo 26 članova, četiri doktora nauka, dva magistra, četiri lekara, magistar farmacije, četiri inženjera, šest diplomiranih ekonomista, tri pravnika, defektolog i profesor fizičkog vaspitanja.

Odgovarajući na pitanja novinara gradonačelnik Cvetanović je poručio da će do kraja godine svim roditeljima učenika svih razreda osnovnih škola biti uplaćen deo sredstava za udžbenike, i dodao da uskoro očekuje sredstva iz državnog budžeta – vanredni transfer od 60 miliona dinara koji će se nameniti u te svrhe, dok će se ostatak, do 75 miliona dinara koliko je prema proceni potrebno za ove namene, iz dopuniti iz gradskog budžeta na rebalansu. Govorio je i o ulaganjima u razne oblasti u gradu i zaključio da je svaki segment društva unapređen.

Gradonačenik je pomenuo radove koji se trenutno izvode na leskovačkoj bolnici a počeli su decembra prošle godine, kao i veliki broj opreme koji je stigao u bolnicu od početka godine, između ostalog i mamograf, a pomenuo je i magnetnu rezonancu koja će do kraja godine stići u našu bolincu i to prvo u Leskovac. Govoreći o zdravstvu, pomenuo je i nabavku 2 ambulantna vozila za Dom zdravlja, koja će biti namenjena Domovima zdravlja u Grdelici i Vučju. Gradonačelnik Cvetanović govorio je i o leskovačkom stadionu, još jednoj velikoj investiciji u gradu i pomenuo predstojeću utakmicu Srbija-Bugarska koja će se održati 19. novembra. Govorio je i o uređenju objekata gradskih institucija poput Ustanove za odrasle i starije, zatim Centra za socijalni rad, kao i Sigurne kuće, koja je prva dobila licencu u Srbiji

Pomenuo je i institucije kulture, koje konstantno ostvaruju zapažene uspehe, nedavnu nagradu leskovačkog muzeja, i najavio novu veoma značajnu izložbu u Leskovačkom kulturnom centru, pored izložbe grafika Salvadora Dalija i Pabla Pikasa koje su već bile organizovane u Leskovcu, zatim je pomenuo Istorijski arhiv, u kom je danas sve digitalizovano, da je svaki segment društva unapređen.

https://radiomedvedja.com/uzivo/

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top