Besplatni udžbenici za socijalno ugrožene osnovce i srednjoškolce

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja od nove školske godine obezbediće sve besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica.

Od nove školske godine sve besplatne udžbenike će osim osnovaca iz materijalno ugroženih porodica, dobiti i učenici iz srednjih škola, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Za besplatne udžbenike u budžetu Ministarstva predviđeno je 600 miliona dinara, dok je dodatnih 134 miliona dinara Ministarstvo opredelilo krajem marta za obezbeđivanje nedostajućih udžbenika  na jezicima nacionalnih manjina.

Ministarstvo će, po prvi put nabaviti i za školske biblioteke one delove udžbeničkog kompleta za koji se škola izjasnila da ne mora svaki učenik da kupuje, poput istorijske čitanke, geografskog atlasa, kako bi učenici mogli besplatno da ih koriste.

Ministarstvo će obezbediti priručnike za srednje stručne škole koji nedostaju za 900 predmeta, kako bi bili svima besplatni i dostupni u elektronskom obliku.

„Novim pristupom biće povećana pravednost i onemogućene zloupotrebe, stimulisaće se razvoj nedostajućih priručnika čime će se dugoročno rešavati problem nedostatka udžbenika“, navodi se u saopštenju.

Scroll to Top