Preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom su prioritet

Preduzeća koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom (OSI) imaju prioritet kada su u pitanju javne nabavke i bilo kakve nabavke koje organizuje i finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i to će uvek biti politika tog resora, poručio je u Leskovcu resorni ministar Aleksandar Vulin.

„Verujemo da sistem treba da funkcioniše tako da pomaže osobe sa invaliditetom, ali da ih pomaže tako što im daje mogućnost da svojim rukama zarade svoj novac“, rekao je Vulin prilikom posete preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Univerzal“ u Leskovcu koje se bavi proizvodnjom drvenog nameštaja i proizvoda od plastike.

Vulin u Leskovcu 02

Vulin je kazao da je upravo preduzeće „Univerzal“ dobar primer kako se svojim radom i uz nešto pomoći države može mnogo napredovati. „Mi možemo da obezbedimo posao, obezbedimo šansu, ali da oni nisu uradili proizvod u skladu sa najvišim standardima, da nisu ispunili sve uslove iz tendera, da oni nisu bili konkurentni sa cenom i kvalitetom niko ne bi mogao nikoga da natera da uzme nekvalitetnu i skupu robu. Njihova roba je kvalitetna, u skladu sa cenom, onakva kakva treba da bude“, rekao je Vulin.

Dodao je da je ministarstvo tu da pomogne, obezbedi mogućnost da osobe sa invaliditetom svojim rukama, svojim radom znanjem obezbede egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Vulin u Leskovcu 04

On je istakao i da je, odlukom ministarstva i vlade od 5. maja, raspisan javni poziv za nabavku repromaterijala, u iznosu od 140,3 miliona dinara, za 49 preduzeća koja se bave zapošljavanjem osoba sa invaliditetom i pozvao poslodavce da se prijave i tako obezbede bolji položaj za sebe i svoje zaposlene.

Vulin je dodao da je iz Budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i podsticanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom prošle godine preduzeću Univerzal isplaćeno ukupno 19,1 milion dinara, a od početka ove godine 6,6 miliona dinara.

Preduzeće „Univerzal“ sa ministrom Vulinom posetio je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je kazao da je lokalna samouprava uvek nastojala da stvori, koliko je to moguće, što bolje uslove za uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada. Danas ovo preduzeće zapošljava 35 radnika, među kojima je 25 osoba sa invaliditetom.

Vulin u Leskovcu 03

Prema rečima Vulina, često ima više novca u našim fondovima nego što imamo preduzetničkih ideja i ljudi koji su spremni da sa tim novcem nešto i stvore. Podsetivši da je ova godina – godina preduzetništva, Vulin je rekoa da je vlada odvojila 16 milijardi dinara za razvoj preduzetništva, od čega više od četiri milijarde dinara bespovratno. Ministar je pozvao preduzetnike da se obrate vladi i da što više i češće kontaktiraju sa vladom i koriste podsticaje koje daje NSZ za zapošljavanje novih radnika.

Vulin u Leskovcu 05

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top