Dragan Kulić,, predsednik opštine Medveđa

Kulić: Budžet opštine Medveđa u 2023. godini izvršen na nivou 758 miliona i 358 hiljada dinara, što predstavlja istorijski najveći budžet

Na dnevnom redu današnje 5. sednice Skupštine opštine Medveđa među brojnim tačkama dnevnog reda, našao se izveštaj o radu prvog čoveka Medveđe za 2023.godinu, koju je pred odbornicima lokalnog parlamenta obrazložio predsednik ove opštine Dragan Kulić. 

Sve aktivnosti koje su u 2023. godini sprovedene na teritoriji ove opštine bile su u cilju aktivnosti poboljšanja uslova života građana, i obezbeđivanja normalnog funkcionisanja svih ustanova i organizacija koje bitišu na ovoj teritoriji, kazao je predsednik opštine Medveđa Dragan Kulić. Prošla godina bila je puna izazova, imali smo vanrednu situaciju, imali smo i izbore, i samim tim smo svi zajedno radili više, kako bi pre svega stvorili jednu političku stabilnost što je osnovni preduslov da možemo normalno da radimo i funkcionišemo i da građanima omogućimo bolje uslove za život, jer smo se kao opština i pred Međunarodnim organizacijama pokazali kao dobar partner u prilog čemu govore i uspešno realizovani projekti preko IPA Programa, što nije mala stvar, jer smo time dokazali kapacitete naše lokalne samouprave, istakao je Kulić koji se ovom prilikom zahvalio svim svojim saradnicima. Što se tiče razvoja same opštine Medveđa imali smo značajne projekte koje smo sproveli u prethodnoj godini, uspeli smo da postavimo temelj jednog velikog potencijala koji mi imamo ovde, jednu veliku razvojnu šansu da dovedemo pred realizaciju, a to nam upravo omogućavaju projekti na kojima smo radili u 2023.godini. Sam budžet koji smo imali u prošloj godini govori o tome, da smo mi opredeljeni da stvorimo mogućnost za razvoj ovog mesta, samo u prethodnoj godini opredelili preko 50 miliona dinara za projektno – tehničku dokumentaciju što je nivo desetogodišnjeg budžetiranja za ove namene, a sve to ne bi bilo moguće bez podrške predsednika države,Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kazao je Dragan Kulić.

 

This slideshow requires JavaScript.

Što se tiče finansijskog dela, budžet opštine Medveđa je u 2023.god izvršen na nivou 758 miliona i 358 hiljada dinara, što predstavlja istorijski najveći budžet u našoj opštini, istakao je Kulić i dodao da pored toga što je budžet povećan on je  dobro i planiran, a njegovo izvršenje iznosi preko 80% što se smatra potpuno prihvatljivim, kazao je Kulić. On je naglasio da su sve ustanove funkcionisale na identičan način kao i lokalna samouprava i da nema nijednog prekoračenja što se tiče izvršenja samog budžeta u prošloj godini, što je za svaku pohvalu.

On je ovom prilikom podsetio na veliki broj realizovanih projekata u prošloj godini, među kojima je rekonstrukcija kulturnog centra u Sijarinskoj banji, i rimskog kupatila, uređeni su sportski tereni, završen je put u Gajtanu, sprovedena akcija pošumljavanja u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, izgrađeno je pet kuća za socijalno ugrožene porodice, rekonstruisan je vodovod u Lecu i Drencu, nabavili smo mašine za obnovu oddnosno delimičnu rekonstrukciju Osnovne škole u Bučumetu  gde je izvršena zamena stolarije i sistem za grejanje što je sprovedeno preko IPA programa u saradnji sa partnerima iz Severne Makedonije, nabavili smo mini bus za prevoz stanovnika uz pomoć Ministarstva za brigu o selu, sproveden je i veliki broj kulturnih manifestacija a sportski klubovi su normalno funkcionisali, podsetio je Kulić u svom izlaganju.

Kulić je naglasio da se prošle godine najviše radilo na infrastrukturi, pa je tako kroz projekat koji je veoma lepo prihvaćen, po prvi put urađeno asfaltiranje puteva u seoskim Mesnim zajednicama, a sa ovim projektom nastaviće se i u ovoj 2024. godini. Svakako najvažnija i najbitnija stvar koju smo uradili u prošloj godini je ta, da smo od Vlade Srbije dobili obećanje, da će biti finansirana kompletna rekonstrukcija ne samo hotela već na neki način svih javnih objekata u Sijarinskoj banji, i mi ćemo već sledeće nedelje imati 3D prikaz putem koga će moći da se vidi jedan segment kako će sve to izgledati, istakao je Kulić i naglasio da će već u ovoj godini opština imati budžetiranje od strane Ministarstava za javna ulaganja i Vlade Srbije za rekonstrukciju odnosno uređenje čitave Sijarinske banje koja je inače izgrađena 70. tih godina.

Za veliki broj projekata obezbeđena su sredstva, a među njima će se naći i ulica kod SUP-a za čiju rekonstrkuciju, već sutra očekujem potpisivanje ugovora sa resornim ministarstvom za obezbeđivanje sredstava, već je spremno i očekujem da u ovoj godini dobijemo finansijska sredstva za Osnovnu školu Gornja Jablanica u Medveđi, a spremno je i izdata je građevinska dozvola za izgradnju Vatrogasnog doma za potrebe vatrogasne jedinice, što daje jedan ozbiljan potencijala i perspektivu svima nama koji živimo u Medveđi, kazao je Kulić.

U prethodnoj godini rešili smo mnogobrojne imovinsko – pravne probleme, jedan od njih bio je problem zgrade Crvenog krsta koja je izgrađena na pogrešnoj parceli ali to je sada uspešno rešeno, međutim ostaju još mnogi problemi u vezi sa zemljištem i parcelama odnosno imovinsko – pravni odnosi koje ćemo rešavati u narednom periodu kao i brojna druga pitanja i probleme, kako bismo u Medveđi uspeli da rešimo još jedno veliko pitanje a to je problem parkiranja, naglasio je Kulić. Prema njegovim rečima Javno komunalno preduzeće u ovoj opštini, uspešno je poslovalo sa dobitkom od 12 miliona dinara, što je za svaku pohvalu, jer su im prihodi povećani za 2,5 puta, rekao je čestitajući im ovom prilikom Dragan Kulić. Pored redovnih mera u oblasti poljoprivredi koja se odnosi na pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, u opštini Medveđa prošle godine uvedena je i jedna nova mera koja je usmerena na seoska turistička domaćinstvima. Kulić je ovom prilikom najavio i veća ulaganja u oblast sporta odnosno sportske klubove na teritoriji ove opštine.

Dugoročno planiramo i postavljamo temelje za unapređenje svih segmenata života na jedan način koji će biti dugoročno održiv i realan na dobrobit svih naših građana, poručio je na današnjem zasedanju predsednik opštine Medveđa Dragan Kulić.

Odbornici lokalnog parlamenta opštine Medveđa većinom glasova razmatrali i usvojili sve tačke današnjeg dnevnog reda.

Na dnevnom redu 5. sednice SO Medveđa odbornici lokalnog parlamenta razmatrali ukupno 23 tačke

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top