JEZIVA ISTINA O IGRI "ŠOTA"

Čim spomenemo reč “šota“ odmah pomislimo na igru koja se, nažalost, igra na svakoj srpskoj svadbi.

Njeno poreklo vodi po zlu čuvenoj Šoti Galjici, ženi srbomrsca kačaka (odmetnika) Azema Bejta iz sela Galice koji je svojevremeno harao po Kosovu i Metohiji.

Ovo je sušta istina

Šota je nakon muževljeve smrti zulumćarila i predvodila odmetnike. U srpskom narodu sačuvano je sećanje na događaj kada je Šota uhvatila šestoro srpske dece, čobančadi kod stada, na planini Mokri, povezala ih, naložila vatru i sve ih bacila u oganj.

Dok su deca gorela, pripoveda se, Šota je sa kačacima igrala svoju igru oko vatre, orgijala i pevala:„Šote, mori Šote! Šote, mašala! Davno želim, mori, Šote, da te igram ja!“.

Na mestu stradanja nevine dečice podignuta je spomen-ploča koja je stajala do svršetka Drugog svetskog rata, kada su je komunisti uklonili kako bi sačuvali “bratstvo i jedinstvo – zenicu oka svog“.

Da li iz neznanja, ili pak iz nekih drugih pobuda i razloga, Srbi, nažalost, oberučke prihvataju ovu igru koja je redovno, čak neizostavno, zastupljena na repertoarima njihovih slavlja.

I ako malo bolje razmislite, nema srpske svadbe, koja će proteći bez scena padanja na kolena što je sastavni deo ove igre!

Ko je Šota Galjica?

ŠOTA

Foto:Arhiva

 

Pravo joj je ime Ćerime Halili, u prevodu Šota Galjica, i njen muž Azem Bejta, šiptarski terorista koji je ubijao Srbe po Kosovu i Metohiji.

Profesor istorije i dekan kosovskomitrovačkog univerziteta, Dragi Malinković, koji je na tu temu davno još objavio knjigu i kaže da je pesma „Šote, mori Šote“, nastala kao svadbeni poklon.

Azem Bejta ju je naručio za svoju ženu Šotu, a Srbi su je sve vreme pevali kao svoju.

Azem Bejta bio je najpoznatiji šiptarski odmetnik, kojeg je, teško ranjenog, od strane srpske žandarmerije, spasla njegova žena i saborac Šota Galjica. Ali, lečili su ga nadrilekari i Bejta nije preživeo.

A Šota Galjica, kada je njen muž poginuo, obukla je mušku narodnu nošnju i stavila keče na glavu. Nastavila je da se bori protiv Srba i srpstva istom silinom kao njen muž.

 

izvor:srbijadanas

Scroll to Top