Dani jagode u Dušanovu

Od 287 hektara obradive površine u selu Dušanovu, 45 hektara je pod jagodom, te je zbog toga ovo mesto vodeće po proizvodnji jagode u Jablaničkom okrugu.

Dušanovo – Tradicionalnu manifestaciju Dani jagoda 2016. u selu Dušanovo otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović istakavši tom prilikom da je cilj ovakvih manifestacija približavanje proljoprivrednih proizvođača kupcima.

Dusnaovo Dani jagoda 09 Dusnaovo Dani jagoda 03

Cvetanović je naglasio da grad Leskovac želi da pošalje poruku da Dušanovo i okolina imaju potencijala da budu značajni činioci u proizvodnji ovog voća. Sve to ne bi bilo moguće bez vrednih i marljivih poljoprivrednih proizvođača, poručio je gradonačelnik. Ovo je dobra prilika da se čuje i predavanje o zaštiti zasada kako bi se obezbedila kvalitetna i bezbedna proizvodnja po evropskim standardima. Grad je spreman da nastavi sa pružanjem podrške poljoprivrednim proizvođačima subvencionisanjem proizvodnje i poboljšanjem infrastrukture, kazao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, ističući da je lokalna samouprava u proteklom periodu aktivno radila na uređenju atarskih puteva i elektrifikaciji polja, kupila 100 novih raketa i obezbedila nadoknadu za protivgradne strelce, a pomoć poljoprivrednicima pružena je i kroz subvencije koje će biti dodeljivane i u ovoj godini, poručio je Cvetanović u Dušanovu.
Grad u ovoj godini planira da duplira subvencije za poljoprivredu, te će tako sa prošlogodišnjih 20,5 miliona dinara ove godine povećati na 40 miliona dinara subvencija, poručio je gradonačelnik Cvetanović poljoprivrednicima u Dušanovu.

Dusnaovo Dani jagoda 01

Jagoda se u našem okrugu uzgaja na preko 170 hektara, od čega je u Leskovačkom kraju zastupljeno 70 %, a centar proizvodnje i uzgoja jagoda je selo Dušanovo. Trenutnom otkupnom cenom od 50 dinara proizvođači nisu zadovoljni, jer se beračima plaća 25 dinara po kilogramu. Kako poručuju realna cena bi bila oko 100 dinara. Proizvođači napominju i da je rod ove godine znatno umanjen zbog kiše.
U Dušanovu su bili izloženi i štandovi sa jagodama, ali i štandovi sa poslasticama od ovog voća koje je pripremio Forum žena SNS-a.

Dusnaovo Dani jagoda 02 Dusnaovo Dani jagoda 04 Dusnaovo Dani jagoda 06

Najboljim poljoprivrednim proizvođačima uručene su nagrade, a u kulturnom delu programa učestvovali su članovi KUD-a “Lemind” iz Leskovca.
Manifesatciju je organizovala Agencija za lokalni ekonomski razvoj, koja ove godina planira da održi Dane višnje, kruške, paprike i krompira.

Dusnaovo Dani jagoda 08 Dusnaovo Dani jagoda 07

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top