Tularska Banja

Kada se krene od Medveđe prema Prištini magistralnim putem M-9, na nekih osamnaest kilometara nalazi se selo Tulare, u čijem delu se nalazi Tularska Banja. Inače ova Banja još uvek čeka dopunu svoje turističke ponude iako obiluje mineralnim izvorima i netaknutom prirodom.

Smeštena u malom proširenju doline Tularske reke, ova malena banja sve više postaje omiljeno mesto okupljana mladih. Od Leskovca je udaljena 63 kilometara, Medveđe 18 i Sijarinske banje 15 kilometara. O lekovitom dejstvu njenih termomineralih izvora govorili su još i Rimljani, jer je na ovom prostoru postojao znameniti grad, prestonica cara Justinijana.

Foto: Turistička organizacija opštine Medveđa

Na području banje trenutno postoje dva izvora, koja su se pojavila 2012. godine, kada su geolozi vršili ispitivanja tog bogatog terena. Na šest stotina metara dubine, a na dve stotine metara i kisela hladna voda. Oba izvora nalaze se na samo dva metra razmaka. Jedan izvor je izvor tople vode koji se uliva u maleni bazen. Meštani ovaj izvor nazivaju „mali Gejzer“, čija temperatura vode iznosi 40 stepeni. Drugi izvor daje hladnu kiselu vodu u intervalu od 23 minuta. Ona izlazi sa pulsirajućeg Gejzera a koristi se za piće. Kupanje i točenje vode se ne naplaćuje.

Kada je 70-ih godina Geo sont iz Skoplja izvodio radove na ovom terenu, bušotine su izazvale da voda presahne. Meštani kažu da je to za sve njih bilo tužno jer su time izgubili veliko prirodno bogatstvo.
Dva nova izvora koja su se pojavila pre pet godina, nalaze se ispred same kuće meštanina ovog sela Milisava Vukadinovića, koji tvrdi da raj na Zemlji zaista postoji.

Kada su se izvori pojavili, Milisav je dozvolio da se banja izgradi u njegovom dvorištu i time dobio sopstveni mali raj i beg od gradskog asfalta. Međutim, lekovite vode ove banje nisu dovoljno iskorišćene, lokalno stanovništvo vodu koristi za samoinicijativno lečenje a medicinski i turističko-ugostiteljski objekti ovde ne postoje.

Davne 1932. godine u ovom selu je postojala kisela voda, za koju kažu da je bila najbolja voda u Jugoslaviji. Flaširala se prirodno, a na osnovu izvršenih ispitivanja utvrđeno je da ništa ne treba da se dodaje, da je voda potpuno ispravna i zdrava za upotrebu.

U Tularskoj banji trenutno je dostupan i sređen bazen za kupanje u samom centru sela, betonske konstrukcije sa ravnim dnom, zapremine 3000 litara, inače bazen je ispunjen mineralnom vodom sa konstantnim izvorištem toplote 30°C, koja je postojana tokom cele godine.

U ovoj banji svakako nećete naići na luksuzne vile, hotele i bazene, ali možda je baš u tome tajna ovog tihog mesta, sa za mirisnim šumama i svežim vazduhom.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top