Grad Leskovac – EKOOPŠTINA u kategoriji „Održivo upravljanje vodom“

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Veoila, Decathion, NALED i SKGO su danas dodelili nagrade pobednicima konkursa EKOOPŠTINA.

Projekat EKOOPŠTINA je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji, kao i u Francuskoj.

Cilj konkursa je bio razmena i širenje dobrih praksi u oblasti održivog razvoja, kao i podsticanje gradova i opština u Srbiji da ih primenjuju na svojim teritorijama i to u okviru 4 kategorija: održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetsku efikasnost zgrada i pametne gradove.

Grad Leskovac je učestvovao na konkursu u kategoriji „Održivo upravljanje vodom“ i poneo nagradu EKOOPŠTINA koju je danas preuzeo gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Nagradu EKOOPŠTINA dobili su i grad Niš, Novi Sad, Kragujevac, Užice, opština Čajetina, Bačka Palanka.

Nagradu je gradonačelniku Cvetanoviću uručio ambasador Francuske Pjer Košar, koji je i otvorio svečanost. On je pohvalio veliku motivisanost svih učenika i bogatstvo interakcija koje je projekat inicirao između partnera, opština i srpskih škola. Naglasio je da EKOOPŠTINA ima za cilj da postane stub francusko-srpske saradnje u pogledu održivih gradova. Interesovanje učesnika i partnera, kako francuskih tako i srpskih, je bilo veliko. Na kraju je, ambasador Košar izrazio nadu da će doći do regionalizacije konkursa EKOOPŠTINA. Ambicija timova uključenih u projekat je da do 2023. godine razviju kategoriju ZELENE ŠKOLE širom Zapadnog Balkana, sa ciljem da se zaštita životne sredine definiše kao tema koja povezuje sve mlade ljude u regionu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović se zahvalio ambasadi Francuske i ambasadoru Pjeru Košaru na nagradi i istakao da se Leskovac prijavio na konkurs za EKOOPŠTINU, odnosno EKOGRAD u kategoriji Upravljanje vodom i dodao da je Leskovac bogat kvalitetnom, mikrobiološki ispravnom vodom i da Leskovac, zbog vodosistema Barje, spada u tri najbolje snabdevenih gradova vodom koja je bakteriološki, hemijski i mikrobiološki ispravna – 870 litara u sekundi, duplo veća nego što grad Leskovac ima potrebe.

„Istovremeno smo pioniri u projektu Upravljanje otpadnim vodama – zahvaljujući donaciji EU do 10,4 miliona evra za Liniju vode, zatim i Vlada RS i predsedniku Republike Srbije Aleksandaru Vučiću koji su dali snažnu finansijsku podršku, pa smo napravili kolektor u dužini od 5150 metara sa 464 miliona dinara, kao i Liniju mulja, vrednosti skoro 500 miliona dinara, projekat ukupno vredi skoro 26 miliona evra. Sada imamo fabriku u kojoj proizvodimo električku energiju za potrebe same fabrike, od čega jedna trećina ide za električnu energiju, dok dve trećine za toplotnu energiju. Ono što sledi je poslednja faza, ORIO projekat, donacija holadnske vlade u vrednosti od 8 miliona evra i Vlade RS uz pomoć Evropske banke od 10 miliona evra, kako bi 16 naseljenih mesta dobilo kanalizaciju za 20 hiljada ekvivalenata, gde ćemo završiti ovaj jedan veliki proces i sa regionalnom sanitarnom deponijom zaokružiti ceo komunalni sistem“.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top