NPSS: Stopiranje „otkaza“ inače protest 26.decembra!

 

            Beograd, 18.decembar 2015. godine. Na današnjem sastanku osam policijskih sindikata doneta je jednoglasna odluka da se pošalje zahtev ministru Stefanoviću da se pod hitno suspenduju sva doneta rešenja o premeštaju zaposlenih i da se utvrde jasni kriterijuma za sprovođenje racionalizacije radnih mesta, da se utvrdi odgovornost rukovodioca organizacionih jedinica koji su svesno i sa umišljajem uticali na donošenje rešenja, da se hitno izvrši istinita i realna dekriminalizacija policije, da se donese jasan socijalni program za eventualne prekobrojne državne službenike koji su zaposleni u MUP i da se ponudi zaposlenima, kao i da poslodavac informiše sindikate i zatraži mišljenje od istih u skladu sa Zakonom o radu o donošenju bilo kakvih akata koji se odnose na radno-pravni status zaposlenih.

            “Poštovani Ministre, rešenja o premeštaju na druga radna mesta koja su preko noći, netransparentno i bez jasno definisanih kriterijuma doneta utiču na urušavanje ugleda, časti i dostojanstva ličnog i profesionalnog integriteta i zdravlja,kako zaposlenih tako i članova njihovih porodica, ozbiljno narušavanje međuljudskih odnosa u organizacionim jedinicima što direktno dovodi do podrivanja bezbednosnog sistema. Doneta rešenja nisu u skladu sa Ustavom Srbije i Evropskim konvencijama o ljudskim i radnim pravima” stoji u dopisu ministru Stefanoviću.

Ukoliko do srede ne budu uvaženi zahtevi iz dopisa ovih osam sindkata pozvaće članstvo i ostale zaposlene da otpočnu niz protesta u celoj Srbiji i u Beogradu od subote 26.decembra.

Sastanku se nisu odazvali reprezentativni sindikati Nezavisni sindikat policije i Policijski sindikat Srbije, a dopis su potpisali predstavnici Sindikata srpske policije, Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Sindikat policije i policijskih starešina, Sindikat ujedinjene policije, Samostalni sindikat policije Srbije, Sindikat policije MUP R Srbije, Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“ i Sindikalna organizacija žandarmerije. Svi prisutni su složili da mora doći do dekriminalizacije policije, ali sa jasim i transparentnim kriterijumima, tako da će učiniti sve da zaštite zaposlene koji su dobili rešenja o premeštaju na druga, nepostojeća, radna mesta, što neminovno vodi do otkaza. Smatra se da je do sada uručeno 1475 rešenja, od čega je 60% bez jasnog razloga i kriterijuma, a među „prekobrojnima“ nema nijednog starešine.

 

InfoNPSS!

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top