OTVORENO PISMO NPSS-A MINISTRU STEFANOVIĆU

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST NPSS:

Otvoreno pismo NPSS-a ministru Stefanoviću povodom još jednog samoubistva u MUP-u.

Beograd, 21.avgust 2015. godine. Gospodine Ministre, veliki deo nas je učestvovao u borbenim dejstvima, dva puta ste nam smanjivali primanja za nepunih godinu dana, neželeći da čujete da li imamo, da li možemo da platimo stan, da prehranimo porodicu, da spremimo decu za školu, pri tom nas svakodnevno napadaju kriminalci koji nisu na adekvatan način procesuirani, a uz to neprekidno slušamo Vaše pretnje da više nećemo imati pravo da dignemo glas za svoja prava, kao i da je pitanje dana kada će biti usvajen novi Zakon o policiji kojim ćete pooštriti kažnjavanje policijskih službenika, a službi unutrašnje kontrole, u ovakvom sastavu kakvom jeste, dati još veća prava, dovodi nas do toga da jednostavno morate da poslušate predstavnike Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) da stvorite jaku, nezavisnu i efikasnu psihološku službu čiji rad će paralelno pratiti komisija za ispitivanje uzroka suicida svakog policijskog službenika pojedinačno.

Gosopodine Ministre, bacite sujetu iza sebe, manite se jalove priče izuzetno filovane politikom, već jednom se stavite u ulogu dela porodice  policijskih službenika i zamislite samo da je svaki taj policajac koji je digao ruku na sebe otac, brat ili nečiji sin. Znamo da ćete nas ponovo optuživati za neku trulu kampanju zarad lične promocije, što je očigledno postala navika koja izlazi iz Vaših krugova, shvatite da ovo nije apel NPSS-a, već zaposlenih u MUP-u, i na kraju krajeva javnosti.

Gospodine Ministre, mislite li da Vam zavide na tome što ste na čelu ministrastva iz čijih redova ima najviše suicuda među zaposlenima nego u bilo kom drugom ministartsvu?  Današnje samoubistvo kolege još je jedan u nizu dokaza da Vam, ne bez razloga, govorimo da konačno moraju da se preduzmu ozbiljne mere i uključe posebne službe koje se bave prsihološkim radom i delom.

Dok smo svedoci toga da policajci bezbroj puta budu jaki psiholozi i pregovarači sa licima koja stoje na Brankovom mostu u pokušaju suicida, sa druge strane imamo situaciju da nema nikoga da ozbiljno porazgovara sa tim istim policajcima i shvati njihove probleme kako bi neko i njih odvratio od samoubistva.

Gospodine Ministre krajnje je vreme da se nešto adekvatno preduzme. Zamislite samo da za vreme Vašeg mandata na čelu MUP-a ostane nešto dobro a ne samo loše, kao u prethodnih više od godinu dana Vašeg ministrovanja.

Gospodine Ministre, opravdajte povelje i zahvalnice koje dobijate od Vašeg sindikata koje hvalite čak i u Skupštini Srbije i uradite nešto dobro za policiju.

 

InfoNPSS!

 

00000011122

Scroll to Top