U Leskovcu održan Biblionet 2021

Danas je u Narodnom pozorištu u Leskovcu održan 15. stručno-naučni skup zajednice matičnih biblioteka Srbije pod nazivom Biblionet 2021. sa temom „Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije“.

Kako je na skupu rečeno, Biblionet je naučna i stručna godišnja manifestacija iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti čija je misija promocija delatnosti matičnih i drugih biblioteka Srbije, kao i afirmacija naučno-istraživačkog i stručnog rada u bibliotečko-informacionoj delatnosti.

U ime organizatora danas se obradila direktorka Narodne biblioteke Radoje Domanović, Vesna Ilić, i rekla da zaposleni u ovoj ustanovi nisu posustali usled pandemije korona virusa, kada su vredno radili na izradi vizira ni dostavi knjiga građanima koji nisu bili u mogućnosti da napuštaju svoje domove

„Fokus naše Biblioteke usmeren je na savremeno bibliotekarstvo, što nam je umnogome pomoglo tokom perioda karantina, kada je kontakt sa korisnicima bio ograničen, a organizacija javnih događaja u prostoru nemoguća. Savremeno bibliotekarstvo u Leskovcu podrazumeva elektronsku pozajmicu knjiga u svim odeljenjima Biblioteke, eČitaonicu sa 8 računara za sve korisnike, kontinuiranu digitalizaciju stare i retke knjige, kao i razvijene platforme za upravljanje i prezentaciju digitalne građe, pripremu i objavljivanje audio knjiga, kao i program podrške piscima za digitalno izdavaštvo, „3D Lab“ sa tri 3D štampača i 3D skenerom, grafičkim tablama i mogućnost iznajmljivanja čitača za elektornske knjige“, kazala je Ilićeva.

Na skupu je govorio i Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije i predsednik Upravnog odbora Zajednice matičnih biblioteka Srbije i rekao da mu je drago što se skup održava u Leskovcu, gradu divnih ljudi:

„Biblioteka je, slobodno se može reći, centar svakoga grada. Biblioteke su riznice sećanja, i jedan od načina da život potpuno ne nestane je da se zadrži u bibliotekama koje čoveku pomažu da misli, istraživačima da nađu činjenice koje im trebaju, pomažu mladim ljudima da nađu sebe“.

U ime domaćina danas se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Kultura grada Leskovca i njen razvoj usko su povezani sa razvojem leskovačke biblioteke. Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ je 2019. godine proslavila značajan jubilej – 140 godina od nastanka prve Čitaonice u Leskovcu. Za svoj doprinos u radu i razvoju grada dobila je Oktobarsku nagradu. Ova ustanova se svojim radom i svesrdnim angažovanjem izborila za važno mesto u bibliotečkoj zajednici savremenih biblioteka u Republici Srbiji. Zato će grad nastaviti da podržava uspešan rad Biblioteke u naporima da ide u korak sa vremenom i tehničko-tehnološkim razvitkom, ali da ostane ono što jeste – svetionik kulture i znanja, koji, uz veliku pomoć prošlih generacija, osvetljava put novim generacijama“.

Na kraju svog obraćanja gradonačelnik je istakao da mu je drago što su leskovačka biblioteka i grad domaćini ovog značajnog skupa i podsetio da je Leskovac pobratim sa opštinom Vračar gde se nalazi Narodna biblioteka Srbije i hram Svetog Save uz želju za dobrom budućom saradnjom.

Danas je na skupu dodeljena i nagrada Đura Daničić za doprinos razvoju bibliotekarstva i kulture u celini. Nagrada se dodeljuje od 2009. godine pojedincima za ukupan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti i kulture u Republici Srbiji, u čast znamenitog srpskog pisca, filologa, prevodioca, kulturnog radnika i nekadašnjeg upravnika Narodne biblioteke Srbije. Nagrada je pripala Sonji Šuković, direktorki Narodne biblioteke u Nišu i Selimiru Raduloviću, upravniku Matice srpske.

 

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top