Stefanović: Obezbedite svoje računare i posebno obratite pažnju na bezbednost dece

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao je danas na građane da poslušaju savete za bezbedno korišćenje interneta, obezbede svoje računare i posebno obrate pažnju na bezbednost dece i mladih.

„Njima je  potrebna naša pomoć kako bi korišćenje savremenih informacionih tehnologija bilo uvek na njihovu korist, a nikada na njihovu štetu“, ističe se u otvorenom ministra Stefanovića, povodom svetskog Dana bezbednog interneta.

On je istakao da ukoliko računari građana i računarske mreže nisu zaštićeni, izvršioci krivičnih dela mogu ih zloupotrebiti za vršenje najtežih krivičnih dela i to ne samo na našoj teritoriji već širom sveta.

„Kao što ne biste ostavili širom otvorena vrata na Vašem stanu ili kući, nemojte ostavljati Vaše računare bez zaštite, pošto su na takav način laka meta izvršiocima krivičnih dela“, ukazuje se u pismu.

Stefanović je dodao da su savremeno doba i nove tehnologije, pored brojnih prednosti, doneli našoj deci neka nova igrališta i zabavu, a samim tim i neke nove pretnje i brige nas odraslih.

„Način života se promenio, igra se iz parkova i dvorišta i bezbedne i bezbrižne sredine, preselila na internet i virtuelni svet u kojem, nažalost, vreba sajber kriminal. U tom svetu, naša deca se zloupotrebljavaju i nude im se različiti neprimereni sadržaji za njihov uzrast“, ističe se pismu.

On je naglasio da je rizike koji nastaju od visokotehnološkog kriminala, kao i štetu koju ovaj vid kriminala donosi našim građanima, pre svega deci, pravnim licima i državi, moguće preduprediti.

Ugroženost informacionog društva dovela je do toga da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije smatra borbu protiv visokotehnološkog kriminala prioritetom. Cilj je da se efikasno zaštite prvenstveno maloletnici i deca i time obezbedi budućnost društva i države.

Stefanović je podsetio da je 2010. godine pokrenuta opsežna akcija „Armagedon“ za suzbijanje krivičnih dela u vezi sa seksualnom zloupotrebom maloletnika i dece na internetu.

Od početka te akcije podnete su krivične prijave protiv 133 izvršioca krivičnih dela. Samo u toku 2015. otkrivena su 44 krivična dela iz ove oblasti i lišeno slobode 36 lica, što predstavlja svojevrstan rekord u odnosu na prethodne godine.

„Slučajevi o kojima sam govorio, otkriveni su kako uz pomoć operativnog rada policijskih službenika Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, tako i u saradnji sa drugim policijskim službenicima u našoj državi i inostranstvu. Zahvalnost dugujemo i građanima, koji su pružili doprinos, ali i nevladinim organizacijama sa kojima smo ostvarili značajnu  saradnju na polju prevencije“, istakao je Stefanović.

On je dodao da su policijski službenici u osnovnim i srednjim školama održali desetine predavanja deci, roditeljima i nastavnicima.

„Nažalost, beleži se i porast broja krivičnih dela izvršenih na štetu pravnih lica. Za izvršenje krivičnih dela koriste se nasavremeniji tipovi računarskih virusa, vrše se i DDOS napadi, neovlašćeni prisupi zaštićenim računarima i računarskim mrežama i dr.“ rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, šteta koja je ovim putem naneta pravnim licima računa se u milionima evra.

Scroll to Top