Primena austrijskog modela dualnog obrazovanja

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc potpisali su danas Memorandum o saradnji u razvoju elemenata dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji.
Dokument, koji će znatno uticati na smanjenje stope nezaposlenosti mladih, potpisali su i predsednici Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

Verbić je ukazao na izuzetnu saradnju sa predstavnicima Austrije, uz ocenu da je jedan od najvažnijih zadataka razvijanje modela zanatskog obrazovanja odgovarajućeg prilikama u Srbiji.

Dualno obrazovanje je, kako je objasnio, izuzetan vid javno-privatnog partnerstva koji podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, odnosno ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama i fakultetima.

On je je podsetio na to da se na primeru majskih poplava 2014. godine videlo koliko kompanije mogu da pomognu školama, što znači da se sa njima može sarađivati ne samo kada je reč o praktičnoj nastavi, već i u svakom drugom smislu.

Ministar je naglasio da manje učenika treba da se obučava za usluge, a više za inženjerske oblasti i zanate, i dodao da je veliki broj đaka zainteresovan i za ekonomske škole.

Kurc je naglasio da je austrijski model dualnog obrazovanja postao jedan od glavnih izvoznih proizvoda te zemlje, koja to iskustvo želi da podeli sa Srbijom.

On je ukazao i na tesne privredne veze između dve zemlje, uz podsećanje na to da u Srbiji posluje približno 500 austrijskih firmi.

Čadež je objasnio da se Memorandumom o saradnji utvrđuju okviri dugoročne saradnje sa Austrijom po pitanju reformisanja srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, uz ocenu da najveću podršku u tome mogu pružiti austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, a koje već imaju iskustva u takvoj vrsti obrazovanja.

U ovom važnom poslu podršku će nam pružiti i Austrijska razvojna agencija ADA, naveo je on i najavio da je u planu izrada novog profila – špediter, dok će profili poput bankarskog službenika i trgovca biti reformisani.

Prema njegovim rečima, pored toga što će projekat biti važan za podizanje kapaciteta Privredne komore Srbije, dualno obrazovanje doprineće i tome da mladi postanu konkurentni na tržištu Evropske unije.

Čadež je naglasio da je Privredna komora Srbije trenutno fokusirana na utvrđivanje koja su zanimanja potrebna srpskoj privredi, uz napomenu da će čitav proces biti završen za dve do tri nedelje.

Takođe, on je saopštio da je Privredna komora Austrije poklonila Privrednoj komori Srbije 10.000 evra za modernizaciju ove ustanove.
Lajtl je najavio da će Austrija i komora na čijem je čelu učiniti sve da Srbija, po pitanju dualnog obrazovanja, postane najbolji primer u Evropi.

Evropa se suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, dok zemlje koje imaju dualno obrazovanje taj problem gotovo nemaju, ukazao je on i dodao da je najbolji način za suzbijanje nezaposlenosti mladih kombinacija obuke u preduzećima i školama.

Lajtl je iskazao posebnu zahvalnost Verbiću i Kurcu na podršci u realizaciji projekta dualnog obrazovanja.

Scroll to Top