Pošto je sezona Krsnih slava počela, vreme je da se podsetimo kako se pravi slavski kolač.
Slavski kolač je ukrašeni okrugli domaći hleb sa ukrasima od testa i specijalnim slavskim slovom koje se utisne pečatom u testo.
Kolač (kao hleb) je hrišćanska zamena za krvnu žrtvu. Istina, i u Starom zavetu se znalo za praksu obrednog prinošenja hleba na žrtvu, pa je i Gospod Isus Hristos upotrebljavao hleb na svojoj tajnoj ili poslednjoj večeri sa svojim učenicima.
Potrebno je : 750 ml mleka, 3 jaja, 1 kvasac, 1 dl ulja, 1,5 kg brašna, 1 kašičica šećera i 2 kašičice soli.
Ugrejte mleko da bude mlako, dodajte kašičicu šećera i rastopite kvasac. Pustite kvasac da nadođe, pa dodajte so, četvrtinu brašna i umutite varjačom da nema grudvica. Pokrite krpom vanglu i ostavite da stoji oko 20 minuta da testo krene. Dodajte dva jajeta i jedno belance, ulje i uz stalno mešanje postepeno dodajte brašno. Kad testo postane pretvrdo za varjaču nastavite da ga mesite rukom. Umesite glatko testo i prekrite ga krpom, ostavite da stoji dok se ne udvostruči, zatim ga lagano premesite i stavite u okruglu tepsiju ili šerpu.
Svaki ukras na slavskom kolaču ima posebno značenje i predstavlja želju domaćice za opšte blagostanje porodice.
Klasje žita predstavlja rodnu godinu kao i grozd i burence.
Ptice: zdravlje i veselje.
Burence: da bi u kući bilo svega u izobilju, kao i da bude optočen vencem od upletenih pletenica koje se narežu malim nožem.
Cveće (ružice): označava lepotu, čistotu, blagi miris duše i želju da deca odrastaju lepa i čista kao ružice.
Ukrasi se stavljaju u polja između krakova krsta i dovoljno je da se u svakom od četiri polja nalazi po jedan ukras. U sredini kolača se zabode parče osvećenog bosiljka.