Ove novine sadži Nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji

Brže do građevinskih dozvola, uvođenje glavnog državnog urbaniste, stroža kontrola i energetska efikasnost, samo su neki od predloga koji se nalaze u Nacrtu novog zakona o planiranju i izgradnji.

Nacrt izmena zakona predviđa besplatno priključenje objekata na postojeću infrastrukturu, a posebno na vodovod, kanalizaciju, gasovod i daljinsko grejanje. Cilj je da se svi korisnici u opštinama i gradovima priključe na infrastrukturu, čime će se značajno smanjiti broj individualnih ložišta, uštedeti energija, a da korisnik nema nikakve finansijske izdatke.

Nacrt izmena zakona predviđa i ukidanje plaćanja konverzije za građevinsko zemljište. Ubuduće će svi investitori brže dolaziti do građevinskih dozvola. Planira se unapređenje elektronskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP), uvođenjem novih funkcionalnosti i poboljšanjem postojećih, posebno kroz uvođenje e-prostora, kojim postupak za izradu i izmenu planske dokumentacije postaje efikasniji i brži.

Na Agenciju za prostorno planiranje i urbanizam, preneće se deo nadležnosti, a predviđa se i uvođenje glavnog državnog urbaniste, kako bi se uveo red u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja na teritoriji Srbije.

Lokanim samoupravama se propisuje obaveza donošenja planskih dokumenata na najmanje 70 odsto građevinskog područja čime se omogućava zakonita izgradnja i preventivno deluje na pojavu bespravne gradnje.

Novina je da će informacije o lokaciji izdavati javni beležnici jer se na njih prenosi deo ovlašćenja s državnog organa, što bi trebalo da učini efikasnijim proces pribavljanja potrebnih akata o izgradnji.

Među novinama je i to da će biti ukinut leks specijalis za linijske infrastrukturne objekte.

Prilikom overe kupoprodajnog ugovora nepokretnosti i zaključenja ugovora o zakupu obavezno se dostavlja i sertifikat o energetskim svojstvima zgrade (energetski pasoš), čime se dodatno unapređuje energetska efikasnost u zgradarstvu. To je usaglašavanje s Direktivom o energetskim performansama zgrada EU. Sve nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima.

Dodatno su proširena ovlašćenja građevinskog inspektora koji podnosi krivičnu prijavu protiv odgovornih lica i inicira postupak oduzimanja licence glavnog izvođača radova za koga se utvrdi da gradi bez građevinske dozvole i prijave radova.

Izvor: RTS

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top