Za 50 posto veći odziv žena na preglede

U prošloj godini je zabeležen blagi porast odziva pripadnika ciljane populacije i dolaska na skrining preglede radi ranog otkrivanja malignih obolenja, saopštio je Sekretarijat za zdravstvo povodom svetskog Dana borbe protiv raka.

To se odnosi na preventivne mamografske preglede, na koje se odazvalo 50 odsto više žena u odnosu na godinu dana ranije, odnosno sa 34,6 na 89,4 odsto. Svaki četvrti, odnosno peti umrli bolovao je od malignih neoplazmi.

Prema podacima sekretarijata na skrining raka kolorektuma u 2021. godini se odazvalo 83,5 odsto a u 2022. oko 88 odsto građana. Znatno manji je procenat žena koje su došle na preventivni pregled karcinoma grlića materice. U obe posmatrane godine odazvalo se oko 28 odsto pozvanih žena. S obzirom na značajan doprinos, Sekretarijat za zdravstvo i tokom 2023. godine opredelio je znatna sredstva u cilju nastavka rešavanja ovog prioritetnog javno-zdravstvenog problema.

– Poslednji obrađeni podaci govore da je, stopa registrovanih obolelih građana Beograda od malignih neoplazmi u 2021. godini, iznosila je 378,5 na 100.000 stanovnika – navode u sekretarijatu.

U istom periodu umrlo je 5.310, gledajući po starosnoj strukturi – 12 osoba, odnosno 0,2 odsto uzrasta do 19 godina, 1.423 ili 26,8 odsto starosti od 20 do 64 godine i 3.875 ili 73 odsto starijih od 65 godina. Specifična stopa mortaliteta od malignih bolesti najveća je kod starih osoba 1.146,1 na 100.000 stanovnika.

Posmatrano po pojedinačnim dijagnozama, najviše smrtnih ishoda bilo je zbog zloćudnog tumora dušnika i pluća – 1.229, zatim dojke (519 umrlih), debelog creva, pankreasa i prostate. Vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca je karcinom pluća, na drugi je debelo crevo, dok je kod žena primarni karcinom dojke, zatim pluća.

Maligne bolesti su jedan od najvećih zdravstvenih i društvenih problema današnjice, tako da je Sekretarijat za zdravstvo, u prethodnom periodu finansirao sprovođenje programa pod nazivom Poboljšanje efikasnosti sprovođenja skrininga na maligne bolesti u Beogradu. U okviru tog programa podržano je i edukovano 136 zdravstvenih radnika iz domova zdravlja.

Redovni preventivni pregledi koji se obavljaju radi prevencije i ranog otkrivanja bolesti obuhvataju odraslo stanovništvo (19 i više godina) jedanput u dve godine za osobe oba pola, starosti od navršenih 50 do navršenih 74 godina skrining/rano otkrivanje raka debelog creva, žene od navršenih 15 godina i više preventivni ginekološki pregled jedanput godišnje, žene od navršenih 25 do navršenih 64 godina skrining/rano otkrivanje raka grlića materice jednom u tri godine ako su prethodna dva negativna, žene od navršenih 50 do navršenih 69 godina skrining/rano otkrivanje raka dojke jedanput u dve godine.

Izvor: Novosti

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top