LKC: 8. LIFFE 08.-12.09.2015. – 18 filmova, koncert Massima Savića…

Leskovački kulturni centar će od 8. do 12. septembra 2015. godine, organizovati 8. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE.
Na ovogodišnjem festivalu LIFFE biće prikazano ukupno 12 dugometražnih igranih filmova, iz bivšeg Jugoslovenskog regiona, u takmičarskom programu, i 6 filmova u pratećem programu.
U okviru Takmičarskog programa svojim ostvarenjima predstaviće se reditelji dugometražnih igranih filmova iz Srbije i ex-yu regiona, koji će ravnopravno konkurisati za glavnu nagradu za režiju koja nosi naziv:
Grand Prix ŽIVOJIN ŽIKA PAVLOVIĆ za najbolju režiju. Uz ovu nagradu dodeljuje se i novčani iznos od 450.000 dinara.

Na festivalu se dodeljuju još i Druga nagrada za režiju „Živojin Žika Pavlović“, Treća nagrada za režiju „Živojin Žika Pavlović“ i dve glumačke nagrade: Zlatni lešnik, za najbolju mušku ulogu i Zlatni lešnik, za najbolju žensku ulogu.

Prateći program činiće Četvrta konferencija reditelja iz Srbije i bivših jugoslovenskih republika, promocija knjiga: „Zalažem se za laž“ i „Kad je svet imao brkove“, Ane Radmilović, posvećeno glumcu Zoranu Radmiloviću i knjiga „Jednostavne priče“ glumca Lazara Ristovskog. Takođe, biće predstavljen najnoviji trobroj filmskog časopsa „Filaž“, kao i filmska izdanja Niškog kulturnog centra, a biće priređene i izložbe: „Velimir Bata Živojinović – Nagrade i priznanja“ i „Mija Aleksić – Biti Glumac“.

Ove godine, Organizacioni odbor festivala dodelio je „Specijalno priznanje za doprinos afirmaciji srpskog filma“ glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, koje će biti uručeno na svečanom otvaranju festivala.
Nakon Svečanog otvaranja, 8. septembra u 21.30 čas. biće održan koncert Masima Savića.

Umetnički direktor 8. LIFFE-a je reditelj Darko Bajić. Selekciju filmova uradio je Milan D. Špiček a filmove će ocenjivati tročlani žiri koji ove godine čine: Branko Baletić, reditelj (Crna Gora), Branko Šmidt, reditelj (Hrvatska) i Branislav Lečić, glumac (Srbija).

Filmovi će biti prikazivani u Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra i u dvorištu Centra za stručno usavršavanje – Bioskop na otvorenom.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac, Kompanija „Zdravlje Actavis“ i Filmski centar Srbije.

PROGRAM:

Scroll to Top