Drugi Gastro – turistički forum održan u Leskovcu

U okviru projekta prekogranične saradnje ,,Bugarsko – srpski gurmanski voz’’, koji ulazi u samo završnicu, a koji sa preko 170 hiljada evra, finansira Evropska unija, kroz Interreg – IPA Program Bugarska – Srbija, u Privrednoj komori Jablaničkog i Pčinjskog okruga, održan je 2. Gastro – turistički forum, kome je prisustvovalo 60 učesnika.

Pored dve strukovne škole, Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu i Strukovne škole ,,Aleko Konstantinov’’iz Mezdre partneri na projektu su i Privredne komore Leskovca i Vraca. Osnovni ciljevi projekta Bugarsko – srpski gurmanski voz koji se završava 1. novembra bili su registrovanje dva zaštitna žiga za tradicionalne proizvode u obe države, razvoj i unapređenje gastronomskog turizma, uspostavljanje poslovne saradnje i razmena primera dobre prakse među članovima i očuvanje tradicionalnih kulinarskih vrednosti.

Privredna komora Srbije, prvi put u istoriji će dobiti zaštitni žig za proizvode od roštilj mesa i to je ono što je jako važno za nas, jer ćemo biti jedina Komora u Srbiji koja je zaštitila dva, a uskoro i treći proizvod. Ono što karakteriše ovaj projekat, jeste da će se kroz njega, dobiti zaštitni žig za leskovački roštilj, što znači da će jela sa roštilja biti standardizovana, istakao je Goran Jović direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

„Za proteklih  14 meseci ostvarili smo daleko više od planiranog, a ono što je najdragocenije jeste uspostavljena saradnja, stečeno iskustvo i načelno dogovoreni novi zajednički programi. Najkonkretnije: registrovali smo dva Zaštitna žiga, odnosno na kraju smo sertifikacije dva proizvoda: leskovačkog roštilj mesa I tradicionalnog bugarskog hleba ‘’limec’’. Formirali smo Bugarsko-srpski Gastro klub sa 4o članova, iz oblasti gastronomije, turizma I brendiranja proizvoda sa zaštitećim geografskim poreklom. Sproveli smo dva edukativna programa- za učenike I profesionalne kuvare. Četrdesetak učenika I studenata I 20 profesionalnih kuvara je uspešno završilo trening seminare“ naglasio je Jović.

Direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija, Milena Marjanović, naglasila je da kapacitete gastronomskg kabineta, za koji je u projektu izdvojeno 38 hiljada evra, ne koristi samo 200 studenata sa smera Gastronomija, već i sa drugih studijskih programa. Ona je dodala da je mnogo benefita od ovog projekta, a ja najveći je taj što je studentima opremanjem gastronomskog kabineta aparatima koji predstavljaju poslednju reč tehnike omogućeno da teoretsko znanje dopune praktičnim. 

„Mogućnosti koje ovaj prostor pruža su tolike, da su nam planovi, da postepeno uključujemo i studente sa svih ostalih programa, jer treba iskoristiti brojne prednosti ovog kabineta, čime bi naša škola na još jedan način promovisala kao moderna obrazovna ustanova, prilagođena potrebama đaka, ali i zahtevnom tržišta rada“ istakla je Milena Marjanović.

Slična pozitivna iskustva imaju i partneri, direktorka Srednje tehničke škole Aleko Konstantinov iz Mezdre, Hristinka Vasilova, istakla je da je opremljena kuhinja đacima vrlo važna za sticanje iskustva.

Opšti cilj projekta je povećanje broja turističkih proizvoda u prekograničnom području kroz implementaciju inovativnih pristupa u oblasti turizma, koji uključuju razavoj i zaštitu kulturnog nasleđa.Projekat Bugarsko – srpski gurmanski voz realizuje se do kraja oktobra, a konačni cilj je da se, kroz zaštitu tradicionalnih jela, mladim ljudima, ali i već iskusnim kuvarima, pruži prilika za usavršavanje i sticanje novih znanja i veština.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top