KAKO SE BORITI PROTIV SAJBER ZLOSTAVLJANJA DECE

Cyberbullying je kod nas preveden kao virtuelno, elektronsko, sajber ili digitalno nasilje i zlostavljanje, maltretiranje a to je svako namerno, ponavljano i agresivno ponašanje pojedinca ili grupe ljudi upotrebom informatičkih i/ili telekomunikacijskih sredstava, čija je namera oštećivanje ili zlostavljanje drugih.
Svaka vrsta nasilja može učiniti da se osećate povređeno, ljutito, bespomoćno, izolovano, suicidno ili dovesti do problema kao što su depresija, anksioznost i nisko samopouzdanje. U mnogim slučajevima, uznemiravanje preko interneta može biti još bolnije nego nasilje licem u lice, jer:

Sajber zlostavljanje se može dogoditi bilo gde u bilo kom trenutku, čak i na mestima gde se obično osećate sigurno, kao što je vaš dom, a ponekad i najmanje očekujete, kao što je tokom vikenda u društvu vaše porodice. Može izgledati kao da nema bekstva od uznemiravanja i poniženja. S obzirom da napadači/zlostavljači ne mogu videti vašu reakciju, oni će često ići mnogo dalje u njihovom uznemiravanju ili ismejavanju nego što bi to učinili licem u lice s vama.

Ovi saveti mogu vam pomoći da zaštitite sebe ili svoje dete u onlajn svetu i dati vam odgovor na pitanje – kako da se nosite sa rastućim problemom sajber zlostavljanja – kažu stručnjaci sa HELPGUIDEORG-a.

Za početak ako ste ciljani od strane napadača/zlostavljača, ako ste njihova meta, važno je da ne odgovarate na poruke ili postove napisane o vama, bez obzira na to koliko su štetni ili netačni. Reagovanje će samo pogoršati situaciju i izazivanje reakcije od vas a to je upravo ono što napadači/zlostavljači žele, pa mu ne pružite zadovoljstvo.

Takođe je veoma važno da ne tražite osvetu jer ćete od žrtve postati zlostavljač. Opet, to će samo otežati problem i može dovesti do ozbiljnih pravnih posledica po vas. Ako to ne biste rekli lično, nemojte to izjaviti ni na mreži.

Umesto toga, savetujemo vam sledeće:

– Čuvajte dokaze o sajber zlostavljanju, držite na primer zlonamerne tekstualne poruke ili snimke ekrana veb stranice(printscrin), a zatim ih prijavite poverljivoj odrasloj osobi, kao što je član porodice, nastavnik ili školski psiholog. Ako ne prijavljujete incidente, napadač/zlostavljač će često postati agresivniji.

– Prijavite pretnje i neadekvatne seksualne poruke policiji. U mnogim slučajevima, postupci napadača/zlostavljača mogu biti krivično gonjeni zakonom.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top