Delegacija Kongresa lokalnih vlasti Moldavije u poseti Leskovcu

Delegacija Kongresa lokalnih vlasti Moldavije (CALM) boravila je u trodnevnoj studijskoj poseti Srbiji sa ciljem sagledavanja i konsolidacije sopstvenih kapaciteta i kako bi se bolje upoznali sa konsultativnim mehanizmima i izgradnjom dijaloga između centralnih i lokalnih vlasti. Poseta je realizovana uz podršku Saveta Evrope u okviru projekta “Osnaživanje kulture dijaloga i etičnih lokalnih samouprava u Republici Moldaviji”.

Prvog dana posete gosti iz Moldavije imali su priliku da se upoznaju sa mehanizmima rada i rukovođenja Stalne konferencije gradova i opština sa fokusom na unutrašnju organizaciju, rad tematskih Odbora i Mreža, sistem komunikacije sa članicama i eksternim partnerima, kao i vrlo važan aspekt finansijske održivosti organizacije.

Naredna etapa posete delegacije CALM bio je grad Leskovac. Oni su u toku današnjeg dana boravili u Leskovcu i tom prilikom održani su razgovori sa Goranom Cvetanovićem, predsednikom SKGO i gradonačelnikom Leskovca, koji je predstavio ulogu i odgovornost ove dve značajne funkcije.

Gradonačelnik Cvetanović je izrazio zadovoljstvo posetom Delegacije i rekao:

„Dobro došli u Leskovac. Čast mi je da je naš grad jedna od destinacija tokom vaše studijske posete Srbiji. Ubeđen sam da ćemo vam danas biti dobri domaćini i da ćete nakon svog boravka ovde steći pravu sliku o jednom od najlepših gradova u Srbiji. Leskovac je grad slavne istorije, bogate kulturne baštine, grad razvitka i napretka na svim poljima i primer dobre prakse među lokalnim samoupravama.

Leskovac krasi bogata istorija, kultura i tradicija. U sklopu vašeg boravka u našem gradu posetićete leskovački Narodni muzej, koji je četiri puta proglašavan najboljim u Srbiji. Očuvanje kulture je upravo ono čime se ponosimo, a sve naše ustanove zavređuju pažnju i pohvalu imajući u vidu da su sve ponele značajna i brojna priznanja u oblastima svog rada“.

Gradonačelnik Cvetanović je pomenuo i dva velika projekta u Leskovcu – izgradnju gradskog stadiona i rekonstrukciju Opšte bolnice Leskovac ka kojoj gravitira preko 250 hiljada stanovnika, a pomenuo je i izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, veoma važan ekološki projekat. Takođe je istakao da je grad Leskovac jedini grad u Srbiji koji ima registrovana tri brenda – leskovački ajvar, leskovačku spržu i leskovački roštilj, kao i da je na putu da registruje i četvrti brend – leskovačku mućkalicu.

Govorio je i o poziciji predsednika SKGO i bliže ih upoznao:

„Jedno od značajnijih tela kojim predsedavam, kao gradonačelnik izabranog grada, je i pomenuta organizacija koja nas je danas okupila – Stalna konferencija gradova i opština kojoj bih se ovom prilikom zahvalio.

U okviru zastupanja interesa lokalne samouprave i SKGO u odnosu na međunarodne partnere, Predsednik učestvuje u radu delegacija lokalne samouprave ili državnih delegacija u međunarodnim, evropskim i regionalnim organizacijama, zatim na međunarodnim skupovima, kao i u okviru bilateralne saradnje sa partnerskim asocijacijama, odnosno sa predstavnicima lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti drugih zemalja, uključujući i diplomatsko-konzularna predstavništva, u saradnji sa državnim organima Republike Srbije – poput Ministarstva za evropske integracije, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Misijom Republike Srbije u Briselu, Strazburu i druga diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije“.

Tokom posete, predstavljeno je funkcionisanje gradske administracije, saradnja sa drugim lokalnim samoupravama, kao i pravci lokalnog ekonomskog razvoja, a predstavljeni su i EU projekti sprovedeni u saradnji sa SKGO, a obišli su i sedište lokalnog parlamenta i Narodni muzej u Leskovcu.

Svetislav Paunović, projektni supervizor iz sekretarijata Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i organizator se zahvalio se na srdačnom dočeku i podeli iskustava:

„Delegacija Moldavije je sastavljena od gradonačelnika, predstavnika rukovodstva, što iz parlamenta, što sa lokala. Ovde su i kolege iz Saveta Evrope. Ideja ovih sastanaka je da se razmene iskkustva sa SKGO. Dragoceno nam je da čujemo iskustva gospodina Cvetanovića, i kao gradonačelnika i kao predsednika SKGO.“

Viorel Furdui, izvršni direktor CALM, se zahvalio na dobrodošlici u Leskovac i odličnoj organizaciji sastanka i rekao:

„Drago nam je što smo ovde. Zanimljivo nam je kako funkcioniše javna uprava u Srbiji, naročito sada kada se u Moldaviji govori o reformama. Zanima nas i želimo da razgovaramo o načinu funkcionisanja SKGO, kakva je saradnja sa Vladom i kako rade na interesu lokala. Dugujemo veliku zahvalnost našim partnerima, Evropskom savetu, generalnom sekretaru SKGO, naročito gradonačelniku i predsedniku SKGO Cvetanoviću“.

Dijana Kirijak, savetnik premijera Moldavije je danas rekla da je iskustvo stečeno u poseti Srbiji za delegaciju Moldavije neprocenjivo:

„Sve sa čime smo se upoznali tokom našeg boravka ovde biće značajno u našem radu u Moldaviji i zahvalni smo na iskustvu koje su nam vaši stručnjaci preneli. Zadivljeni smo odličnim odnosima između SKGO i lokalne zajednice. Očekujemo da budete naši posetioci u sklopu neke strudijske posete i da se upoznate sa našom zemljom, kulturom, ali i reformama“.

https://radiomedvedja.com/uzivo/

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top