27. Potrebno raditi na pronalaženju načina da se deca pravilno vaspitaju bez potrebe da im se potpuno uskrati moderna tehnologija

„Potrebno raditi na pronalaženju načina da se deca pravilno vaspitaju bez potrebe da im se potpuno uskrati moderna tehnologija“ – Maja Aleksić 

– Koje su najčešće zloupotrebe dece na internetu sa kojima ste se susretali? Da li nam možete navesti i neke primere iz vaše prakse?

U svom radu se nisam susretala sa primerima zloupotrebe dece na internetu.

– Iako je ova zloupotreba novijeg doba, koliko je ona opasna? Odnosno kako može da utiče na dečije ponašanje i psihu?

Smatram da je ova zloupotreba veoma opasna, jer mnoge stvari koje deca mogu naći na internetu ne podležu nikakvoj kontroli i teško ih je otkriti ili dokazati. Deca internet shvataju kao zabavu, često nesvesni kakve opasnosti vrebaju. Mnoge igrice su napravljene tako da kod dece izazivaju potrebu da ih neprestano igraju,  a to dalje izaziva probleme u ponašanju, učenju i razvoju.

– Veliki procenat dece je sam zaslužan za svoje vaspitanje, jer roditelji za to nemaju vremena. Koliko je ovo veliki problem u današnjem svetu u kome se tehnologija i navike i potrebe ljudi menjaju velikom brzinom ?

Mišljenja sam da je to veliki problem i da je potrebno raditi na pronalaženju načina da se deca pravilno vaspitaju bez potrebe da im se potpuno uskrati moderna tehnologija.

– Kao psiholog, koje savete bi ste dali deci, a koje roditeljima, kada je bezbedno korišćenje novih tehnologija u pitanju?

Kao psiholog posavetovala bih roditelje da povremeno proveravaju aktivnosti svoje dece na internetu, da ih upoznaju sa svim opasnostima korišćenja interneta, kao i da ograniče vreme koje deca provode uz internet, te da ih usmere na druženje sa vršnjacima koje bi podrazumevalo klasičnu dečju igru u prirodi.

– Koliko i kako savremene IKT (informacione komunikacione tehnologije), menjaju ponašanje, vrednosti i detinjstvo dece?

Menjaju u svakom smislu. Što se tiče ponašanja, deca su nervoznija, napeta i češće pokazuju ponašanje koje nije društveno prihvatljivo. Međutim, smatram da poseduju mnogo više informacija i da imaju razvijeniju praktičnu inteligenciju nego ranije.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top