Završetak izgradnje Centra za dijalizu u Lebanu finansiraju EU i Švajcarska

U Lebanu su počeli radovi na završetku Centra za dijalizu pri Domu zdravlja, koji je od izuzetnog značaja za pacijenate ne samo iz ove opštine, već i susednih Medveđe i Bojnika koji boluju od bolesti bubrega.

Realizacijom ovog projekata za koji su Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, opredelile pet miliona dinara, a opština Lebane izdvojila još toliko, biće izvedeni svi završni građevinski radovi, kao i električne instalacije, ventilacija i klimatizacija prostorija.

„Naši pacijenti i pacijentkinje neće više morati da putuju u Leskovac na dijalizu jer će im neophodna zdravstvena usluga biti dostupna ovde u Lebanu, a istovremeno ćemo rasteretiti sanitetska vozila koja su neophodna za druge intervencije“, rekao je Voja Trajković, direktor Doma zdravlja u Lebanu.

Dom zdravlja će uz podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske dobiti i deo medicinske opreme  za budući Centar za dijalizu koja uključuje defibrilator, Elektrokardiograf (EKG aparat), monitor za pacijente, osam ležajeva i jedan suvi sterilizator, koji će doprineti da Centar radi u punom kapacitetu, dok će dva lekara i osam medicinskih sestara proći potrebne obuke.

„Shvatajući važnost ovog projekta izdvojili smo iz opštinskog budžeta značajna sredstva   sredstva u iznosu od pet miliona dinara, kako bi Centar konačno bio završen“, rekao je Zoran Ilić, predsednik opštine, i dodao da opština uspešno sarađuje sa Evropskim PROGRESom na projektima koje finansiraju EU i Vlada Švajacarske a koji doprinose boljem kvalitetu života ljudi u ovom kraju.

Kako je predviđeno radovi bi trebalo da budu završeni u roku od tri meseca, a izvođač radova je lebanska građevinska firma „Invest Produkt” koja je izabrana u postupku javne nabavke koji je raspisala opština Lebane.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i VladaŠvajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Najnovije
Najstarije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top