Za roditelje bolesne dece 100 odsto plaćenog bolovanja

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je da je to ministarstvo predložilo izmene zakona koje će omogućiti da majke dece obolele od raka mogu da budu neograničeno uz svoju decu i da primaju 100 odsto zarade.

Lončar je istakao da je ta inicijativa pokrenuta u saradnji sa nacionalnim Udruženjem roditelja dece obolele od raka, uz ocenu da bolovanje majke treba da traje sve vreme dok je dete bolesno, uz 100 odsto zarade, umesto sadašnjih 65 odsto.

Ministar je, govoreći o smanjenju lista čekanja za operacije katarakte i za vantelesnu oplodnju i mogućnosti operacija i u privatnim klinikama o trošku RFZO, rekao da će za vantelesnu oplodnju iz Republičkog fonda biti izdvojeno nešto manje od 100 miliona dinara za 500 parova.

Trenutno imamo 428 parova koji čekaju, ali ne samo njih, već sve koji prođu dijagnostiku čeka mesto da mogu da idu na vantelesnu oplodnju, pri čemu će i Grad Beograd izdvojiti 10 miliona dinara za 50 parova za treći pokušaj, naglasio je Lončar.

Prema njegovim rečima, RFZO izdvaja novac za dva pokušaja, Grad Beograd za treći, a i ostale lokalne samouprave trebalo bi da izdvoje deo novca da se i u njihovim sredinama obezbedi treći pokušaj.

Ministar je potvrdio da će Klinički centar u Nišu biti završen do kraja godine, i ponovio da bi radovi na novom Kliničkom centru Srbije mogli da počnu u maju.

U Nišu je urađeno više od 100 kardiohirurških operacija i nadam se da za dve nedelje u tom gradu nećemo imati listu čekanja za te operacije, koje se obavljaju u jednoj od najsavremenijih hirurških klinika u Evropi, istakao je Lončar.

Scroll to Top