Nikolić: 24.april prihvatljiv datum za izbore

Izbori će biti ozvaničeni obrazloženim predlogom premijera Aleksandra Vučića za raspuštanje Skupštine, a 24. april kao datum održavanja izbora je veoma prihvatljiv, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

„Razgovarali smo (Vučić i ja) o tome da će izbora biti svakako proletos. Termin, 24. april, koji je procurio u javnost veoma je prihvatljiv i to je termin za koji će Vlada ostaviti rok za raspuštanje Skupštine, ali nismo to priveli kraju, jer bi to bilo trčanje pred rudu. To će se znati kada Vučić bude imao obrazloženi predlog za raspuštanje Skupštine“, rekao je Nikolić za list „Danas“.

Na konstataciju da to znači da očekuje raspuštanje parlamenta, a ne premijerovu ostavku, predsednik Srbije je kazao da ne očekuje ostavku, „jer je ona uvek znak da nisi radio dobro“.

„Aleksandar Vučić je radio dobro i nastaviće da radi isto kada bude pobedio na izborima. Zašto bi onda podnosio ostavku“, rekao je Nikolić.

„Ubeđen sam da će (SNS) formirati vlast, ali zašto moraju samostalno. To je njihova odluka, ali ja nikada ne bih formirao Vladu samostalno i da sve ostale stranke ostavim u opoziciji. Neko mora da bude i sa vama, jer im kad-tad dode u glavu da se ujedine, pa makar samo da vas sruše“, naveo je Nikolić.

Na pitanje da li traži 30 odsto od osvojenih mandata SNS za svoje ljude u toj stranci, Nikolić je odgovorio da je „to tako besmisleno da to ne ume ni da objasni“.

„Razmišljam da sam na Vučićevom mestu da li bih u to poverovao. Mada je mene teško ubediti da se okrenem protiv bilo koga, a posebno protiv Aleksandra Vučića. Aleksandar i ja se razlikujemo po godinama, po tome kako rešavamo neka pitanja. Tako kako smo mi različite ličnosti i svaka stranka ima različite ljude“, naveo je Nikolić.

„Od 2014. godine ni jedan ministar nije postavljen zato što sam ja zvao i rekao ovaj je dobar. Nisam sa Vučićem razgovarao na tu temu, niti hoću. Aleksandar ima najveću odgovornost i napad na njega usmeren je ka rušenju Vlade i čitavog sistema“, zaključio je predsednik Srbije.

Na konstatacuju da su Slobodan Milošević i Boris Tadić pogrešili raspisujući prevremene izbore, Nikolić je rekao da je Milošević bio ubeđen da mu je sve ono što je uradio odbranom od NATO i obnovom zemlje sasvim dovoljno da obezbedi pobedu SPS i nije predvideo da mogu svi da se udruže.

„Boris Tadić je znao da mu partija stoji jako loše i mislio je da je apsolutni pobednik na predsedničkim izborima i da je njegova popularnost dovoljna da izvuče stranku. Ni jedan naš predsednik nije podnosio ostavku zato što je želeo da proveri volju naroda, s obzirom na to da smo svi mi ubeđeni da najbolje radimo svoj posao. Iskljucivo su bili u pitanju stranački razlozi, jer su svi predsednici vodili stranke“, kazao je Nikolić.

Scroll to Top