VULIN: SRBIJA SPREMNA ZA PRIHVAT IZBEGLICA

Srbija je pokazala da je u stanju da se nosi sa pojačanim prilivom migranata koji su u tranzitu, ocenio je ministar za rad, zapošljavanje, socijalana i boračka pitanja Aleksandar Vulin i dodao da je danas evidentirano oko 800 tražilaca azila u Srbiji, dok se tokom noći očekuje još oko 700.
Srbija je pokazala da je u stanju da se nosi sa brojem migranata koji prolaze preko njene teritorije, ocenio je Vulin i istakao da treba napraviti razliku između onih koji ostaju u Srbiji i onih koji su u tranzitu.
Kako je rekao, Srbija ima svoje planove šta da radi u slučaju da veći broj ljudi duže ostane u Srbiji, kroz koju dnevno prođe oko 2.000 ljudi.
On je ukazao da zbrinjavanje migranata Srbiju košta 15.000 evra dnevno, ali je objasnio da je reč samo o osnovnim troškovima i da to ne uključuje pojačano angažovanje policije, vojske i Crvenog krsta.
„Srbija zaslužuje pomoć jer je najorganizovanija i najhumanija na putu“, rekao je Vulin i dodao da ni bogatije zemlje nisu tako organizovane.
On je poručio da će na inicijativu premijera Aleksandra Vučića biti izgrađen tranzitni prihvatni centar za migrante, napomenuvši da nije reč o trajnom centru, jer migranti ne žele da ostanu u Srbiji. Vulin je, međutim, istakao potrebu da prihvat migranata bude civilizovan i da se oni sačuvaju od kriminlaca, da se evidentira ko dolazi i odlazi i da deca dobiju hranu i sklonište.
Izvor:Tanjug

Scroll to Top