Vulin: Nastavljamo pojačanu kontrolu saobraćaja

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin povodom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, apelovao je još jednom na sve vozače da se odgovorno ponašaju u saobraćaju.

„U prva četiri meseca ove godine, zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno više od 17.500 vozača, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, dok je zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja isključeno 850 vozača, što je za čak 60 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Od početka godine, vozači pod dejstvom alkohola učestvovali su u 1.019 saobraćajnih nezgoda, a vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u 37 saobraćajnih nezgoda. Poražavajuće je da i pored stalnih upozorenja i apela, pojačane kontrole saobraćaja i sankcija i dalje postoje nemarni i neodgovorni ljudi koji sedaju za volan pijani ili drogirani. Duboko se zalažem da se onima koji pijani ili drogirani izazovu saobraćajnu nesreću sudi kao za pokušaj ubistva“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i naglasio da će zamoliti predsednika Vučića da iskoristi svoj ogroman uticaj koji ima među srpskim narodom i apeluje na građane da se ponašaju odgovornije u saobraćaju.

„Kao ministar unutrašnjih poslova lično ću zamoliti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji ima najveći mogući autoritet među srpskim narodom da apeluje na naše građane da budu odgovorniji u saobraćaju“, istakao je ministar policije Aleksandar Vulin.

„Tokom nedavno završene akcije pojačane kontrole saobraćaja za vreme vaskršnjih i prvomajskih praznika, zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 2.608 vozača, od čega je čak 526 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu. Imali smo primer u Čoki gde je saobraćajna policija iz saobraćaja isključila tridesetčetvorogodišnjeg vozača koji je upravljao mopedom sa 3,59 promila alkohola u organizmu, dok je u Požegi iz saobraćaja isključen četrdesetšestogodišnji vozač koji je upravljao putničkim vozilom sa 3,47 promila u organizmu. U službenim prostorijama zadržano je i 96 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci“, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

„Za ovako neodgovorno i nesavesno ponašanje nema opravdanja. Nema opravdanja da se ponašate neodgovorno prema drugim učesnicima u saobraćaju, a posebno ne prema svojoj deci. Odmor i praznici nisu opravdanje da sednete za volan pijani. U utorak, u Obrenovcu, čovek je sa 0,98 primila alkohola u organizmu izazvao saobraćajnu nesreću, njegovo dete starosti sedam godina zadobilo je teške telesne povrede. Zbog nemarnosti i vožnje pod dejstvom alkohola, možete da izgubite ono što je najvrednije, dete. Razmislite o tome. Saobraćajna policija će i u narednom periodu nastaviti da sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja na svim putnim pravcima“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije do 10. maja ove godine sprovode akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja je usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, a sprovodi se u trideset evropskih zemalja koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL.

Takođe, u sklopu ove akcije, u subotu, 7. maja, biće realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa u kontroli saobraćaja neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

 

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top