VUČIĆ: "POTPISANI DOGOVORI U BRISELU – NOSIM DOBRE VESTI NAŠEM NARODU"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u Briselu potpisana sva četiri sporazuma – o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da su to dobri sporazumi koji garantuju sigurnost i opstanak Srbima na Kosovu.

„Večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. ZSO će imati široka ovlašćenja, predesnika, potpredsednika, skuštinu, savet, grb, zastavu… Moći će da se finansira iz Srbije, i to je nedvosmisleno rečeno da Srbija ima to pravo“, naglasio je Vučić, u izjavi RTS.
Vučić je rekao da je delegacija Srbije obavila odličan posao i da će svi sporazumi biti obelodanjeni.
On je rekao da je delegacija Sribje ceo dan razgovarala sa predstavnicima EU, a da je tak na kraju videla delegaciju kosovskih Albanaca.
to se tiče mosta na Ibru, naši ljudi ne treba da brinu.
Oni su želeli da otvore ulicu Kralja Petra i ta ulica u skladu sa danas potpisanim odlukama biće pešačka zona, precizirao je Vučić.
„U Kralja Petra ulicu vozilima, kamionima, kako su želeli da uđu, neće moći da uđu, to će biti pešačka zona koju mi gradimo i mi pravimo“, rekao je Vučić.
Vučić je ocenio da su četiri sporazuma postignuta u Briselu dobra za Srbiju i srpski narod i da je izdejstvovano sve ono na čemu je srpska delegacija insistirala.
On je novinarima rekao da je pre svega zadovoljan činjenicom da se formira Zajednica srpskih opština i naglasio da se u sporazumu pominje Zakon o državnim službenicima (čemu se Priština protivila).
„Dobre sporazume smo za narod postigli. Ono na čemu smo mi insistirali je ostvareno, ostali smo istrajni. Biće naravno još mnogo muka u pregovorima oko Statuta ZSO, ali danas je ovim patrafiranjem utemeljn i utaban put za stvaranje Zajednice, koja će imati svog predsednika i potpredsednika, Skupštiunu i Savet, grb i zastavu“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.
„Mi smo zadovoljni, parafirali smo sva četiri sporazuma. Mislim da, u skladu sa datim okvirima, nosimo dobre vesti našem narodu na KiM i dobre vesti za sve građne Srbije. Čestitam našem narodu na KiM“, kazao je Vučić.

0000003

Scroll to Top