VUČIĆ: "Nemojte da mi držite patriotske pridike vi koji ste doneli loše sporazume"

Na današnjoj konferenciji za novinare premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbiji potrebna saradnja sa NATO, i da samo oni koji bi zemlju da vrate u 17. vek smatraju da je to nepotrebno.

„Nemojte da mi držite patriotske pridike vi koji ste doneli loše sporazume. Mi smo ih ispravili i napravili pravu saradnju kakvu nezavisna i suverena država može, sme i treba da pravi“.

Kako je naveo, o sporazumu s NATO rešio je da odgovori svima koji su poslednjih dana imali primedbe na taj sporazum, istakavši da je naša politika jasna, a to je da hoćemo da budemo nezavisna suverena zemlja koja hoće da sarađuje i sa NATO i Ruskom Federacijom.

Ovaj sporazum se primenjuje na pripadnike stranih oružanih snaga i prvi put Republika Srbija obezbeđuje sebi prava koja je pre mnogo godina Alijansa dala svojim članicama.

On je objasnio da pripadnici Vojske Srbije po tom sporazumu kad ide u misije na Kipar ili Liban neće plaćati dažbine već prolaze isto tako kao i drugi kod nas, objasnio je Vučić dodajući da je to sve ono što nismo imali a danas imamo.

„Ovaj sporazum, prema onome što smo usvojili, ne primenjuje se automatski, ne omogućava nekontrolisani ulazak, prolazak i boravak, nego za svaki konkretan slučaj“, dodao je i primetio da time valjda treba da se dičimo, a ne da obmanjujemo i pogrešno informišemo narod, kako to, rekao je, čine neki.

Vučić je novinarima pokazao sporazum između Vlade Srbije i SAD, koji je 2006. godine potpisao tadašnji predsednik Republike Boris Tadić, a o čemu je odluku donela vlada koju su činili D S S, koju su tad podržavale Dveri.

Tim sporazumom su, kaže, DS i DS S sa SAD postigle dogovor da oružane snage SAD i civilno osoblje ministarstva odbrane SAD dobiju diplomatski imunitet, imaju pravo na nošenje oružja i uniforme bez prava pregleda i inspekcijskog nadzora, a bili su oslobođeni i od plaćanja poreza i drugih sličnih dažbina koje se primenjuju u Srbiji.

I partneri SAD su bili izuzeti od plaćanja poreza i drugih dažbina koji se primenjuju u Srbiji, naglasio je Vučić.

„Taj sporazum je 7. septembra 2006. u Vašingtonu potpisao Boris Tadić, uz ovlašćenje vlade u kojoj je većinu predstavlja DS S koja nam danas soli pamet“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li bi rusko osoblje u Srpsko-ruskog humanitarnog centru u Nišu trebalo da dobije diplomatski status, kao što smatra predsednik SNP-a Nenad Popović, Vučić je odgovorio da veruje da je ta odluka trebalo da se donese 2006. kada je formiran Centar.

„To je bilo logično pitanje za njega pošto je i tada bio potpredsednik DS S-a. Čudi me da to tada nisu uradili“, rekao je Vučić.“

On je dodao da se u Srbiji svi bave „belosvetskom politikom“ i da se, kao u filmu „Tri karte za Holivud“, dele na one koji su za Ruse i one koji su za Amerikance.

Vučić je poručio da je on Srbin i da ova vlast voli i poštuje sve, ali najviše Srbiju.

„Mi smo jedini za našu zemlju. I mislim da je to jedini pravilan put za Srbiju, ali istovremeno poštujući sve njih i održavajući najbolje moguće odnose“, rekao je Vučić.

Izvor:Tanjug

Scroll to Top