Uz pomoć EU i Vlade Švajcarske nema zime u pet osnovnih škola na jugu Srbije

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske, posle gotovo pola veka, učenici i nastavnici pet škola na jugu zemlje – „Trajko Stamenković“ u Leskovcu, „Stojan Novaković“ u Blacu, „Miloje Zakić“ u Kuršumliji, OŠ „Vuk Karadžić“ u surduličkom selu Suvojnica, kao i „Ljupče Španac“ u Beloj Palanci, počinju novu školsku godinu u značajno boljim uslovima za učenje i rad. Donatori  su u obnovu i energetsku sanaciju objekata preko razvojnog programa Evropski PROGRES uložili 412.000 evra.

Tako za 846 đaka leskovačke Osnovne škole „Trajko Stamenković“ neće biti zime nakon zamene dotrajale građevinske stolarije i termoizolacije krova i fasade koju su donatori podržali sa 95.000 evraRadovi na energetskoj sanaciji obuvatili su i postavljanje LED panela koji osim uštede u energiji daju bolje osvetljenje i bolje uslove za rad i boravak u učionicama, dok će značajne uštede u gradskom budžetu biti ostvarene kroz smanjenje  tekućih  troškova održavanja objekta škole.

„Nakon više od decenije, učenici i učenice naše škole neće više tokom zime sedeti u jaknama u učionicama jer će uslovi za boravak i učenje, kao i rad nastavnica i nastavnika biti daleko bolji u renoviranom objektu”, kaže direktorka ove škole, Sunčica Ilić.

Novu školsku godinu je danas u renoviranoj školi počelo i oko 600 učenika i učenica Osnovne škole „Miloje Zakić“ u Kuršumliji. Energetska sanacija ove kuršumlijske škole, koju su Evropska unija i Vlada Švajcarske finansirali sa 100.000 evra uz učešće opštine Kuršumlija od 47.000 evra, uključili su zamenu starih drvenih prozora u učioničkom bloku, kao i termo i tavansku izolaciju, zamenu krovnog pokrivača i izradu fasade.

„Škola je ove godine obeležila 36 godina od izgradnje i  ovo je prvo ulaganje od osnivanja koje je obezbedilo da đaci i zaposleni imaju prave uslove za obrazovanje i rad. U pogledu unapređenja energetske efikasnosti, Opština je čvrsto opredeljena da domaćinski upravlja energijom i kontroliše potrošnju, a posebnu pažnju ćemo usmeriti na jačanje inistitucionalnih kapaciteta i primenu mera efikasnog korišćenja energije“, rekao je Radoljub Vidić predsednik opštine Kuršumlija.

U skladu sa principima dobrog upravljanja Opštinsko veće Kuršumlije je usvojilo predlog Odluke o budžetskom fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost kao i Program energetske efikasnosti sa akcionim planom za period 2018-2020. godine. Ovaj plan definiše pravce delovanja lokalne samouprave na podizanju energetske efikasnosti objekata javne namene dok će se do kraja godine uspostaviti i sistem energetskog upravljanja.

U Blacu su EU i Vlada Švajcarske uložile 56.000 evra  u renoviranje Osnovne škole „Stojan Novaković“, koje je podrazumevalo zamenu starih podova, dok je u cilju obezbeđivanja jednakih uslova za obrazovanje u ruralnim područjima, u surduličkom selu Suvojnica renovirana  četvorogodišnja škola „Vuk Karadžić“, kao i Predškolska ustanova „Naša radost“. Radovi za koje su donatori opredelili 100.000 evra obuvhatili su zamenu dela krova, stolarije, podova i pločica, kao i  sanitarnih čvorova, elektroinstalacije i fasada.

I đaci  Osnovne škole „Ljupče Španac“ u Beloj Palanci su ušli u nove učionice nakon što je uz podršku EU i Vlade Švajcarske zamenjen kompletni pokrivač na objektu škole i uređene podrumske prostorije, a na osnovu glavnog projekta za rekonstrukciju škole, čiju su izradu takođe podržali donatori Evropskog PROGRESa, zgrada se energetski sanira sredstvima koja je odobrila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES je istakao da su EU i Vlada Švajcarske preko Evropskog PROGRESa uložile skoro dva miliona evra u poboljšanje uslova školovanja za osnovce, srednjoškolce i studente u34 slabije razvijene opštine na jugozapadu i jugoistoku zemlje.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske kroz unapređenje socijalne infrastrukture pružaju podršku unapređenju obrazovanja kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama doprinoseći na taj način stvaranju društva sa jednakim šansama za sve“, rekao je Tindal i dodao da je obrazovanje ključno za razvoj društva jer direktno utiče na smanjenje siromaštva, doprinosi ekonomskom rastu, kao i većoj rodnoj ravnopravnosti i jednakosti u društvu.

Radovi su u toku i u opštini Tutin, u selu Zapadni Mojstir koje će dobiti potpuno novu osnovnu školu za 50 đaka iz ovog i okolnih sela, dok će srednjoškolci u Crnoj Travi uskoro imati bolje uslove za učenje i stanovanje u renoviranoj školi i Domu učenika „Milentije Popović“.

      

 

(ICJ)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top