Osmi sastanak Upravnog odbora Evropskog PROGRES-a u Beloj Palanci

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESa obezbediti  sredstva za 57 projekata kojima će se unaprediti konkurentnost lokalnih samouprava na jugoistoku i jugozapadu Srbije, odlučeno je na sastanku Upravnog odbora Evropskog PROGRESa koji je održan u Beloj Palanci.

Kako je predsedavajući Upravnim odborom, Branko Budimir, pomoćnik direktorke Kancelarije za evropske integracijeistakao, Evropski PROGRES je u saradnji sa razvojnim partnerima Delegacijom Evropske unije i Vladom Švajcarske pokušao da odgovori na potrebe lokalnih samouprava: „Zajedno smo uspeli da damo novi kvalitet i zamajac u realizaciji osnovnog cilja programa, a to je ekonomski i socijalni razvoj jugoistoka i jugozapada zemlje”.

 

Odobrena podrška podrazumeva finansiranje projekata za uvođenje ili re-sertifikaciju međunarodnih standarda kvaliteta za 22 mikro, mala i srednja preduzeća u iznosu od 78.000 evra. Uvođenjem međunarodnih standarda kvaliteta i bezbednosti hrane, kao što su ISO 9001, HALAL, HACCP, ISO 22000 i drugi, stvaraju se potencijali za rast poslovanja i izvoza i unapređen kvalitet proizvoda i usluga u 34 opštine obuhvaćene Programom.

 

Program će takođe pružiti podršku u vrednosti od 80.000 evra za 32 poljoprivredne zadruge i udruženja kako bi se ojačali njihovi kapaciteti kroz obuke i studijsko putovanje u jednu od zemalja članica Evropske unije, a najuspešnije proizvođačke grupe će zatim imati priliku da razviju i kandiduju za finasiranje projekte koji treba da im omoguće da uvedu inovacije ili prošire tržište.

 

Evropska unija i Vlada Švajcarske su obezbedili 44.000 evra za brendiranje četiri poljoprivredna proizvoda putem registracije zaštite geografskog porekla, kako bi se postigla veća prepoznatljivost proizvoda, bolji tržišni plasman, a promovisaće se i teritorija sa koje proizvod potiče.

 

Upravni odbor se saglasio sa kriterijumima za javni poziv za lokalne infrastrukturne projekte za koje će Evropska unija i Vlada Švajcarske opredeliti 1,5 miliona evra. Takođe su odobreni kriterijumi za finansiranje projekata koji će biti usmereni na otvaranje novih radnih mesta kroz podršku malim i mikro preduzećima i samozapošljavanju mladih, partnerskih projekata civilnog društva i lokalnih samouprava, unapređenje rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i za realizaciju mera koje doprinose socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja.

Ana Stanković, menadžerka projekata Delegacije Evropske unije u Srbiji je pohvalila transparentan i predan rad Evropskog PROGRESa pri izboru projekata, ali je i u ime Delagcije apelovala na lokalne samopurave da predizborne aktivnosti ne uspore realizaciju projekata koje doprinose unapređenju kvaliteta života građana i građanki.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

 

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top