Lončar: Za lečenje obolelih od retkih bolesti 600 miliona dinara

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da je to ministarstvo za ovu godinu opredelilo 600 miliona dinara za obolele od retkih bolesti, čime je po prvi put obezbeđena kompletna godišnja terapija za 18 dečjih pacijenata i petoro odraslih.

Lončar je, na skupu posvećenom retkim bolestima na Medicinskom fakultetu u Beogradu, podsetio na to da je 2014. godine izdvojeno 280 miliona dinara za tu namenu, a 2015. godine 335 miliona dinara.

Takođe, kako je dodao, prošle godine je usvojen Zojin zakon, ali i formiran Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, koji je omogućio da se uzorci 24 pacijenta pošalju na ispitivanje u inostrane laboratorije.

Ministar je ukazao na to da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) za 169 pacijenata odobrio upućivanje biološkog uzorka na analizu u inostranstvo, zbog sumnje na postojanje retkih genetskih bolesti.

On je poručio da će Ministarstvo zdravlja neprestano raditi na tome da se svakom obolelom obezbedi adekvatna dijagnostika, lečenje i nega.

Scroll to Top