Ulicama Caričinog grada

Na arehološkom lokalitetu Justiniana Prima – Caričin Grad održala se manifestacija pod nazivom „Ulicama Caričinog grada“. Organizatori ove manifestacije su Gimnazija iz Lebana uz podršku OŠ “Vuk Karadžić” iz Lebana, OŠ ,,Radovan Kovačević Maksim” iz Lebana, Trgovinsko ugostiteljske škole iz Leskovca, Turističke organizacije opštine Lebane i Narodnog muzeja iz Leskovca.

Cilj ove lepe manifestacije je da se oživi i prikaže što autentičnije jedan običan dan u Caričinom Gradu kakav je bio u 6. veku.  Baš kao nekada bili su tu vitežovi koji brane grad, zatim plemići, dvorske dame…Učenici iz Lebana, u pratnji svojih nastavnika, su pešice jutros oko 9 sati krenuli put Caričinog Grada, koji je udaljen od Lebana oko 7 km.
 Ulicama Caricinog Grada 02 Ulicama Caricinog Grada 03

 Ulicama Caricinog Grada 04 Ulicama Caricinog Grada 08

 Ulicama Caricinog Grada 010 Ulicama Caricinog Grada 09

A na samom lokalitetu održao se bogat kulturno – sportski program. Ispred kapije na ulazu u nekadašnji Akropolj, nekadašnjeg vizantijskog grada održana je akademija praćena vizantijskom muzikom. Profesori i nastavnici lebanskih škola su se potrudili da na pravi način ožive doba kada je postojao i živeo Caričin Grad. Učenici su odeveni u doke najpre izveli dramski komad “Justinijanu u čast” po tekstu Zorana B. Mladenovića, nekadašnjeg profesora Gimnazije u Lebanu. 

Ulicama Caricinog Grada 07 Ulicama Caricinog Grada 06

Ulicama Caricinog Grada 05 Ulicama Caricinog Grada 013

Potom su u gornjem delu grada priređene različite radionice i to: kaligrafije, vizantijskog portreta, mozaika, farbanja stakla, izrade nakita, grnčarije, matematike.

Učenice lebanske Gimnazije su izvele konstrukciju zlatnog preseka na način na koji je to radio Antemije u 6. veku i prikazale deo vizantijskog obrazovanja uz asistenciju profesorke matematike Dušanke Srećković.

CG 05 CG 04

Lebanski osnovci, odeveni u autentičnu nošnju tog doba, su uz pomoć nastavnika Elide Stanojević i Igora Đorđevića, izrađivali mozaike i slikali ikone.

CG 01

CG 02 CG 03

Održane su i sportske igre iz tog doba bacanje kamena, mačevanje i borilačke veštine koje su prikazali učenici uz pomoć profesora Mihajla Jovića, Bojana Smiljkovića i Slobodana Miloševića.

Ulicama Caricinog Grada 022 Ulicama Caricinog Grada 017

Učenici Trgovinsko ugostiteljske škole iz Leskovca, su uz podršku lebanske Gimnazije, pripremili Romejski ručak odnosno pripremili i poslužili hranu iz vizantijskog perioda. Na meniju je bilo razniovrsnih salata, jela od mesa i ribe, interesantnih poslastica, a sve je bilo servirano i služeno u autentičnom posuđu.

CG 08 CG 07

Ulicama Caricinog Grada 018 Ulicama Caricinog Grada 021

Akciju su podržali brojni donatori: restoran „Dionis“  iz Prekopčelice, „Čvorko prevoz“ iz  Togočevca, kamenorezačka radnja „Oniks“ iz Lebana i Turistička organizacija iz Niša. Deo atmosfere sa ove izuzetne manifestacije pogledajte i u našoj foto galeriji. 

Ulicama Caricinog Grada 014 Ulicama Caricinog Grada 016

Ulicama Caricinog Grada 025 Ulicama Caricinog Grada 023

Ulicama Caricinog Grada 015 Ulicama Caricinog Grada 029

Ulicama Caricinog Grada 024 Ulicama Caricinog Grada 028

Ulicama Caricinog Grada hrana 01 IMG_20160521_122025

Ulicama Caricinog Grada hrana 03 Ulicama Caricinog Grada hrana 04

IMG_20160521_122205 IMG_20160521_122201

IMG_20160521_122055 IMG_20160521_122041

Ulicama Caricinog Grada 027 Ulicama Caricinog Grada 019

Justinijana Prima ili danas poznat kao Caričin grad nalazi se u opštini Lebane. Stari Rimljani živeli su u jednospratnim kućama sa nekoliko prostorija, obaveznim atrijumom ispred. U kućama je živelo više članova domaćinstva. Kuće su osvetljavali uljanim lampama, podove ukrašavali mozaicima.  Istraživanja su pokazala da je Caričin grad bio organizovan trodelno, donji grad, srednji grad i akropolj (gornji grad). Najzanimljiviji deo grada je gornji grad, odnosno akropolj, koji je posebno utvrđen. U akropolju su smeštene pretežno građevine namenjene crkvenoj upravi. Sve ove građevine ukrašene su mozaicima izuzetne lepote.  Mozaici su najveća vrednost Caričinog grada. Mozaike sa predstavama dobrog pastira, feniksa, koji je simbol uzdignuća carstva iz pepela, scenama iz lova, borbi sa medvedom i panterom, na 80 metara kvadratnih poda bazilike pronašli su arheolozi prilikom iskopavanja 1951. godine. Caričin grad je sagrađen 535. godine i živeo je 80 godina, podlegavši najezdi Avara i Slovena.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top