Arsić: Medveđa je krenula putem napretka

Predsednik opštine Medveđa dr Neboša Arsić je danas održao konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio rad opštinskih organa u prethodnom četvorogodišnjem mandatu. Ovom prilikom istako je sledeće:

Medveđa je u prethodne 4 godine krenula putem napretka. Ono što se  vidi na samom ulazu u opštinu i ono što je bila rak-rana dugi niz godina jeste državni put prvog B reda, koji sada ima potpuno novi izgled.

U ponedeljak se nastavlja sa novih 5km na putu prema Lebanu, kreće se i sanacijom klizišta prema rudniku Lece, koje je  dugi niz  godina otežavalo saobraćaj, kako prema Rudniku, tako i prema selu Gajtan, Prolom Banji. Taj putni pravac koriste veliki i teški kamioni, pa je ova investicija veoma bitna i korisna.

Ono što je takođe urađeno jeste u samoj Medveđi, gde  su rađeni trotoari, led rasveta. U planu je izrada osvetljenja i u okolnim selima, gde  god ima grupisanih kuća. Na samom ulazu u Medveđu, gde  se nalaze rezervoari sa pijaćom  vodom, urađeno je asfaltiranje prilaza, rasveta i video nadzor, pa je to sad jedan bezbedan objekat. Ovde je u planu izrada i potpornih zidova. U neposrednoj blizini rezervoara počelo se sa izgradnjom modernog amfiteatra tj. letnja pozornica.  U samoj Medveđi urađen je veliki broj fasada, rekonstruisan trg kod kulturnog centra, rekonstruisana zgrada opštine na kojoj je poboljšana energetska efikasnost, elektro instalacije, krovna konstrukcija i ostalo.

Urađena je i zgrada  doma zdravlja, koju je obišao i predsednik Aleksandar Vučić, prilikom nedavne posete opštine Medveđa. Tom prilikom obišao je i specijalnu bolnicu „Gejzer“, koja će takođe biti u potpunosti rekonstruisana. Ministarstvo turizma odobrilo je sredstva i za izradu modernog spa centra, koji će biti završen u roku od 9 meseci.

Juče je opštinu Medveđa posetio i vd direktor „Putevi srbije“ Zoran Drobnjak, o  čemu smo pisali na našem portalu LINK.

U selu Gazdaru je u prethodnih godinu dana sagrađena nova crkva iz sredstava lokalne samouprave i dobrotvora.

Iz sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora rekonstruisan je veliki broj dečijih igrališta, postavljanje koševa, golova, uređenje terena… U poslednje tri godine uložena su sredstva za razvoj i pomociju sporta na teritoriji opštine Medveđa, a planiraju se još veća ulaganja. Nedavno je organizovan i međunarodni turnir u vaterpolu u Sijarinskoj Banji, a planira se i osnivanje vaterpolo kluba u Medveđi.

Ove godine opredeljeno je 15 miliona dinara za subvencije poljoprivrednim proizvođačima. Opština teži da iz godine u godinu poveća ovaj vid izdvajanja, sa ciljem da se što više ljudi zadrže na selu.

Po rečima direktora NSZ filijale Leskovac, Dejana Stankovića, opština Medveđa je izdvojila najveća sredstva od svih opština Jablaničkog okruga, za lokalni akcioni plan za zapošljavanje. Kroz 4 preduzeća zapošljeno je  47 ljudi, dok je  16 upošljeno preko stručne prakse. Takođe, veliki broj mladih je zapošljen preko radnih projekata.

U prethodnom periodu povećana su i davanja za prvo rođeno dete sa 20 na 40 hiljada dinara, povećan je budžet za socijalu i druga davanja.

Po projektu „Srbija Vode“, očišćeno je korito reke Jablanica. U  toku je i izrada projektne dokumentacije za potpunu rekonstrukciju osnovne škole „Gornja Jablanica“ u Medveđi, i škole u Sijarinskoj Banji.

Teži se da se budžet opštine, koji je ove godine iznosio 640 miliona dinara, usmeri na pravi način, na decu, omladinu, sport, putnu infrastrukturu, poljoprivredu i drugo.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top