Uhapšena 31 osoba zbog poreske utaje i pranja novca

Unastavku akcije suzbijanja korupcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Sektorom poreske policije, Operativnim odeljenjem u Kragujevcu i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su 31 osobu na teritoriji više gradova, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile veći broj krivičnih dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara.

Sumnja se da su oni naneli štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od oko 166.466.000 dinara, a pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 573.708.000 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapšeni su D. V. (1970) , D. Đ. (1980), L. Ž. (1996), V. M. (1984), N. D. (1977), D. Ć. (1971), Ž. N. (1981), R. P. (1966), V. M. (1981), M. D. (1986), R. K. (1968), B. M. (1976), M. G. (1988), dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena još dva lica za kojima se traga.

D. V. se sumnjiči i za poresku utaju, a D.Đ., L. Ž., V. M. i N. D. i za poresku utaju u pomaganju.

Kako se sumnja, D. V. je, od januara 2019. do decembra 2022. godine, kao odgovorno lice jednog privrednog društva iz Mladenovca, čija je delatnost trgovina i reciklaža sekundarnih sirovina, a koji je svoju poslovnu delatnost vršio preko poslovne jedinice u Kragujevcu, podstrekavao D.Đ., L. Ž., V. M., N. D., V. M., D. Ć., Ž. N., M. D., R. P., R. K., B. M., M. G. i još dva lica da izvrše krivično delo pranje novca.

Kako se sumnja, po nalogu D. V. podstrekavana osumnjičena lica su organizovala putem drugih fizičkih lica otvaranje 139 preduzetničkih radnji, čija je pretežna delatnost demontaža olupina ili sakupljanje otpada koji nije opasan, kojima su osumnjičeni faktički upravljali i bili ovlašćeni za raspolaganje sredstvima po računima tih preduzetničkih radnji.

Novac u iznosu od 538.033.816 dinara, D. V. je, sumnja se, uplatio sa poslovnog računa svog privrednog društva na poslovne račune preduzetničkih radnji osumnjičenih, kao i preduzetničkih radnji kojima su oni faktički upravljali po osnovu lažnih računa o navodnom otkupu sekundarnih sirovina, koji su zatim podizali i uz zadržavanje od 1 posto od podignutog novca, vraćali na ruke D. V., koji je deo preuzetog novca integrisao u legalne tokove, a ostatak koristio za lične potrebe.

Sumnja se i da je D. V. neosnovano umanjio osnovicu za obračun poreza na prihod od samostalne delatnosti i stvorio uslove da izbegne podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana, čime je izvršio krivično delo poreska utaja, u čemu su mu pomogli D.Đ, L. Ž., V. M., N. D. i još jedno lice, čime je naneo štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od 130.792.437 dinara.

U drugoj akciji, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela pranje novca, poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost i poreska utaja uhapšeni su D. O. (1952), V. S. (1973), D. R. (1974), G. M. (1971) ovlašćeno lice PD „Auto Rikambi“ DOO i PD „Alatura“ DOO, N. P. (1963) odgovorno lice PD „Constructionise“ DOO Beograd, D. S. (1968) odgovorno lice PD „Adekom“ DOO Čačak, N. C. (1989), M. V. (1986), M. G. (1988), B. B. (1985), M. J. (1985), M. V.(1992), M. V. (1977), B. M. (1969) i S. Đ. (1971) ovlašćena lica PD „Temida 015“ DOO Loznica i PD „MMA COO“ DOO iz Loznice, M. G. (1986), I. C. (1989), M. I.(1993) ovlašćeno lice PD „Demo sistem 2020“.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćeni i I. V., A. B., i M. S. koji se nalaze u pritvoru, kao i još šest osoba za kojima se traga.

Sumnja se da su I. V. i A. B., u pomaganju lica Ž.G., G. M., M. M. N. P. S.Đ., B.M., i D. S. neosnovano umanjili osnovicu za obračun PDV-a evidentiranjem u sistemu Poreske uprave 67 faktura neistitog sadržaja, za koje roba – drvene palete nije bila isporučena.

Oni su, kako se sumnja, evidentiranjem lažnih faktura prikazali nižu osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica na koju su bili dužni da izvrše obračun poreza na dobit što nisu učinili, a takođe, izbegli su da plate porez na prihod od kapitala.

Osumnjičeni su prisvojili novac jednog privrednog društva u iznosu od 35.673.346 dinara, koji je prenet na račun drugog, da bi se u kratkom vremenskom roku, preko poslovnih računa PD „Auto Rikambi“, PD „Temida 015“, PD „MMA COO“ i PD „Adekom“ i računa osumnjičenih fizičkih lica, uz zadržavanje provizije od oko 2 posto, vratio M. S., koji je novac dalje vraćao I. V.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, sprovedeni u nadležno tužilaštvo.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top