U Vlasotincu obeležen Dan opštine

Povodom dana opštine, u Vlasotincu su dodeljena oktobarska priznanja zaslužnim pojedincima i udruženjima. Najviše priznanje, Diploma 10.oktobar, pripalo je ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljević, prof.dr  Stevanu Iliću, dr Vanji Kostovskom, Danici Valčić, istoričaru umetnosti i Udruženju filmskih, televizijskih, radio i veb stvaralaca Jug film. Pohvale su dobile profesori gimnazije Jasmine Zlatković i Biljana Pipović, a pohvale sa novčanim nagradama uručene su učenicima generacije – Ognjenu Miloševiću u OŠ “8.oktobar”, Ivanu Đikiću u Tehničkoj školi i Petru Takiću u Gimnaziji, za školsku 2018/2019. godinu. Pohvalu sa novčanom nagradaom dobili su i sportisti: Milan Stanojević, član bokserskog kluba Arena i Veljko Pešić, člab Kluba dizača tegova Vlasina.

U ime nagrađenih najpre se je obratio prof. dr Stevan Ilić koji je rekao da je u životu dobio mnogo nagrada, ali da mu je ova posebno draga.

„Međutim, ovog trenutka osećam posebnu radost zbog najmlađih koji su dobili ovu nagradu i koja će im značiti za buduće stvaranje. Sada je praksa da kad god je neko mnogo dobar, sprema se da ide preko granice, nemojte to da radite. Ostanite ovde, trudite se da vašim radom ova zemlja bude jos bolja“ – poručio je dr Ilić citirajući Aleksu Šantića, često prekidan aplauzima.

Svojim obraćanjem, kao i u junu kad je boravio u Vlasotincu, posebnu pažnju privukao je ministar kulture i informisanja u Vladi republike Srbije Vladan Vukosavljević. On se osvrnuo na slobodarski duh ljudi sa juga Srbije, podsećajući na to kako su osvajali svoju slobodu, ali i na dijalekat kojim govore, a čiju je promociju podržalo i resorno ministarstvo.

„Mogu da kažem mladim,  ako i kada imaju bilo koje zrnce sumnje, znam da stariji nemaju, ali mladi možda u duhu vremena podlegnu nekom negativnom uticaju, a to je da je da je dijalekat vaš ponos. Ako se bilo koja pokondirena tikva, kvali – intelektualna pokondirena tikva bude rugala načinu na koji govorite svakodnevno onda znajte da imate posla sa neukim čovekom bez duha, sa čovekom bez pozavanja svoje istorije i svoje kulture. Srpski jezik je naše utočište, naša kuća, naš identitetski koren ,a dijalekat kojim se govori u Vlasotincu je jedna važna nota u njemu. Zato je treba čuvati, paziti i negovati“ – rekao je, između ostalog ministar Vukosavljević.

On je poručio mladim ljudima da treba da veruju u svoju zemlju, njenu istoriju i njenu budućnost.U kratkom filmu koji je prikazan na svečanosti, bilo je reči o velikom broju infrastrukturnih radova pokrenutih u proleće 2016.

„Više od 70 projekata ukupne vrednosti oko 2 milijarde dinara je bilans našeg rada u ove tri i po godine. Mogu sa ponosom da kažem da smo puno učinili da olakšamo život našim sugrađanima jer ovako obimni infrastrukturni radovi u vlasotinačkoj opštini nisu bili pokrenuti decenijama. Kako smo došli do ovakve realizacije? Najpre smo veoma ozbiljno shvatili činjenicu da bez spremnih projekata ne možemo računati ni na kakav novac iz domaćih ili stranih fondova. Zato smo, gotovo u svakom trenutku, imali po par desetina projekata spremnih za javne pozive. Konkurisali smo za velike, prioritetne i finansijski obimne poslove, kao što je most u Konopnici, ali smo koristili priliku da dobijemo sredstva i za manje prioritetne radove, ukoliko su bili raspisani konkursi za njih. Smatram da nije trebalo propuštati takve mogućnosti“ – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

On je podsetio da se radilo i u svim drugim oblastima života i rada, kao i da svaki dinar koji se sa strane donese u Vlasotince ostvalja prostor u lokalnom budžetu za neke druge poslove.

Himnu i numere Tamo daleko, Srpkinja i Vrti kolo, u okvru današnje svečanosti, izvela je volakna grupa Libero.

 

(Kraj)

 

 

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top