U Sijarinskoj Banji održana tradicionalna manifestacija, do sada najposećenija

Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Na ovaj dan praznuje se uspomena na Hristovo Krštenje na reci Jordanu i na ovaj dan se u svim crkvama i hramovima osvećuje voda, koju narod uzima i nosi svojim kućama i pije se radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Ta bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj prebiva sila Duha Svetoga. Na dan Bogojavljenja mnogi vernici poštuju običaj plivanja za Časni Krst, a ovaj običaj je u Sijarinskoj Banji postao tradicija.

Organizator Bogojavljenskog plivanja za Časni krst je Crkvena Opština Sijarinska Banja u saradnji sa SBR “Gejzer“, opštinom Medveđa i Turističkom organizaciojom opštine Medveđa. Ovogodišnji domaćin Ivan Gikić iz Maćedonca, iz opravdanih razloga nije bio prisutan fizički ali jeste molitveno, tu obavezu preuzela je njegova porodica na čelu sa Milošem Gikićem koji je bio ovogodišnji kolačar.

Plivanje za Časni krst, Sijarinska Banja 2024

U ranim jutarnjim satima, u hramu Svetog Proroka Ilije u Sijarinskoj Banji služena je Sveta Liturgija, a potom obavljeno osvećenje Bogojavljenske vodice. Program je nastavljen rezanjem slavskog  kolača, tradicionalno licitiranje za kupanje Časnog krsta, kao i plivanje za Časni krst. Ove godine najbolju ponudu na licitaciji za kupanje Čanog Krsta ponudio je Lazar Popović iz Sijarinske Banje, u iznosu od 20 hiljada dinara, koji će naredne godine biti domaćin slave.

U plivanju za Čani Krst učestvovalo je više od dvadesetak momaka a najbrži je bio sedamnaestogodišnji Andrija Krstić iz Sijarinske Banje, drugo mesto osvojio je Aleksandar Mosić iz Medveđe a treće, Milan Kovinići Sijarinske Banje.

Dodela priznanja i zahvanica

U kulturno – umetničkom programu učestovali su KUD Razigrano kolo – vez, Teodora i Anastasija Radović i poznati frulaš Miljan Toković.

Za ljude iz ovih krajeva kažemo da su možda i najveće bogatstvo, što možda i potvrđuje činjenica da su se u ovogodišnju organizaciju uključili ljudi i privrednici dobre volje sa željom da pomognu i tom prilikom donirali sredstva koja su iskorišćena za nagrade učesnika, dok će preostala sredstva biti uložena za završetak izgradnje Zvonare. Tim povodom Crkvena Opština Sijarinska Banja darivala je zahvalnice svim učesnicima, u nadi da će nastaviti sa podrškom ovakvih događaja koja su od velikog značaja kako za ovo mesto, tako i za samu Crkvenu Opštinu Sijarinska Banja.

Jerej Dragan Ilić uručio je zahvalnicu predsedniku Privremenog organa opštine Medveđa Draganu Kuliću, direktoru Turističke organizacije opštine Medveđa, kao i direktoru Specijalne bolnice za za rehabilitaciju SBR “Gejzer“. Zahvalnice i vredne nagrade dobili su učesnici u plivanju za Časni krst, za prva tri mesta, kao i najstariji i najmlađi učesnik.

Ove godine tradicionalno plivanje za Časni krst, po rečima meštana Sijarinske Banje, bilo je najlepše i najposećenije. Porodica Gikić kao ovogodišnji domaćin spremila je bogatu trpezu za sve goste a nije izostala ni kuvana rakija kao i kuvano vino.

Medijski sponzor manifestacije Radio Medveđa i regionalni portal Inf centar juga.

Dobitnici zahvalnica:

1. OPŠTINA MEDVEĐA
2. TO MEDVEĐA
3. Specijalna bolnica za rehabilitaciju SBR “Gejzer“
4. PRIMA NOVA DOO LESKOVAC,
5. OD STOJANOVIĆ MEDVEĐA,
6. PR GRAĐEVINSKA RADNJA „ĐUROVIĆ GRADNJA PLUS“ NEGOSAVLJE
7. „KONAK PASTIRA“ BOGUNOVAC,
8. AGENCIJA ZA OBAVLJANJE KNJIGOVODSTVENIH USLUGA I TRGOVINA „TIN“ MEDVEĐA,
9. STR „UNIPROM“ MEDVEĐA,
10. STR „NENA“ MEDVEĐA
11. VULKANIZERSKA RADNJA „ILKA“ MAĆEDONCE
12. KUĆA MILICA SIJARINSKA BANJA,
13. AMR FILIPOVIĆ MEDVEĐA,
14. AUTO SERVIS „BRACA“ MEDVEĐA
15. PR “SIGNATURE FULL HD“ MEDVEĐA,
16. PR Seča drveća trgovina i transport STEFAN TULARE
17. TROVINSKA RADNJA ANĐELKO TIM TRADE MEDVEĐA ,
18. NEBOJŠA JAKŠIĆ MEDVEĐA,
19. FRIZERSKI SALON „DACA EKSTRA FRIZ“ MEDVEĐA,
20. FRIZERSKI SALON „ĐORĐE“ MEDVEĐA,
21. PR UGOSTITELJSKA RADNJA NOVI PINK PANTER MEDVEĐA,
22. PČELARSKO GAZDINSTVO „ANDREJEVIĆ“ MEDVEĐA,
23. PČELARSTVO „ŠARAC“ SIJARINSKA BANJA,
24. MVM PRINT LEBANE
25. PR TRGOVINSKA RADNJA GVOŽĐARA MEDVEĐA,
26. PR ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA ELEKTROLUKS MEDVEĐA,
27. KAFANA „RUBIN“ MEDVEĐA,
28. UTT VET-MED MEDVEĐA.
29. BIBLIOTEKA „PETA PETROVIĆ NJEGOŠ“
30. KUD RAZIGRANO KOLO – VEZ
31. ZLATARA KODE

infocentarjug.rs radiomedvedja.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Najnovije
Najstarije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top