Odobreno 18 projekata za unapređenje položaja žena

Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko razvojnog programa Evropski PROGRES podržati 18 projekata koje će u opštinama na jugoistoku i jugozapadu Srbije sprovesti lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost (MRR) kako bi unapredili društveni i ekonomski položaj žena. Ovi projekti, ukupne vrednosti od 52.500 evra doprineće ekonomskom osnaživanju žena i podsticanju ženskog preduzetništva, unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, borbi protiv nasilja nad ženama kao  i promovisanju principa rodne ravnopravnosti među donosiocima odluka na lokalnom nivou.

„Evropska unija i Vlada Švajcarske su u prethodnom periodu podržale osnivanje i osnaživanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u 34 programske opštine, a zatim i usvajanje Lokalnih akcionih planova. Sad oni imaju mogućnost da primene stečena znanja, realizuju aktivnosti predviđene akcionim planovima i daju vidan doprinos unapređenju položaja žena u svojim sredinama”, istakao je Grem Tindal, menadžer programa Evropski PROGRES.

Tokom šest meseci realizacije ovih projekata, između ostalih aktivnosti, u Leskovcu je predviđeno  otvaranje Kancelarije za rodnu ravnopravnost koja će doprineti jačanju i razvoju lokalnih kapaciteta za RR, dok će se u Aleksincu kroz veću informisanost o značaju prevencije doprineti poboljšanju zdravlja žena iz seoskih sredina.

Projekat koji će sprovesti lokalni MRR opštine Ivanjica  ima za cilj da unapredi znanja o rodnoj ravnopravnosti kod seoskog stanovništva, a podrška će biti pružena porodicama samohranih roditelja.

„Kako bismo podstakli i najmlađe da razmišljaju na temu rodne ravnopravnosti, organizovaćemo likovni konkurs na temu „Evropa i moj kraj-ravnopravni u svemu“ za decu samohranih roditelja, uzrasta od petog do osmog razreda iz seoskih škola.  Mladi autori i autorke 12 najboljih radova će dobiti bicikle, a radovi će biti štampani na stonom kalendaru za narednu godinu”, rekla je Milka Kaplanović, koordinatorka Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Ivanjica i dodala da se na ovaj način deca podstiču da poštuju rodnu ravnopravnost, dok se istovremeno pomaže i samohranim rodteljima, kako majkama tako i očevima.

Lokalni MRR će realizovati još i aktivnosti promovisanja Evropske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou, kako bi lokalne samouprave sledile i sprovodile principe rodne ravnopravnosti, ali i izgradile partnerstva za postizanje veće ravnopravnosti u svojim sredinama.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 8. septembra do 14. oktobra 2016. godine, a pravo učešća su imali lokalni MRR-ovi iz 34 programske opštine koji imaju usvojen i validan Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost.

„Rodna ravnopravnost nije važna samo za žene, već i za muškarce i društvo u celini, a njenim unapređenjem na lokalnom nivou doprineće se i ekonomskom i društvenom razvoju. Zato lokalne samouprave igraju veoma važnu ulogu u promovisanju ravnopravnosti ali i sprovođenju konkretnih aktivnosti koje će uticati na svakodnevni život građana i građanki”, rekla je Ana Nedeljković, menadžerka sektora za dobro upravljanje i socijalnu uključenost u okviru programa Evropski PROGRES.

Lista odobrenih projekata je dostupna na vebsajtu Evropskog PROGRES-a http://www.europeanprogres.org/rezultati/sr/ .

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top