Crveni krst Lebane i Dom zdravlja obeležili Međunarodni dan starijih osoba

Crveni krst Lebane u saradnji sa patronožnom službom Doma zdravlja i Udruženjem penzionera organizovao je akciju provere krvnog pritiska i šećera u krvi, a u toku meseca oktobra Crveni krst će obići i najugroženija staračka domaćinstva i podeliti pomoć.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Starenje stanovništva danas predstavlja jedan od najvećih uspeha čovečanstva, ali i jedan od javnozdravstvenih izazova, jer su stare osobe pod većim rizikom od obolevanja od hroničnih nezaraznih bolesti, pa često imaju i više zdravstvenih problema istovremeno.

U Republici Srbiji procenat osoba preko 65 godina će iznositi najmanje 22% do 2030. godine, što je skoro jedan na četiri stanovnika. Stanovništvo Srbije je sve starije. Osnovna odlika starosno-polne strukture stanovništva Republike Srbije danas je brojčana dominacija muškaraca kod mladog stanovništva, odnosno dominantnost žena kod sredovečnog i starog stanovništva. „Najstariji” je region Južne i Istočne Srbije, gde je čak 25% stanovništva starije od 60 godina.

Kako je istakao „Podrška starijim licima je neophodna od svih nas, jer svi mi ćemo jednog dana biti stare osobe. Naša poruka je da se smanji razlika i da se uspostavi jednakost među polovima bez obzira na životnu dob. A to se stiče samo ako postoji ta ravnopravnost u svim fazama života pogotovu u starijem dobu, kazao je Slaviša Stevanović iz lebanskog Crvenog krsta.

Tema ovogodišnje kampanje „Ka jednakosti u starijem životnom dobu“ je usklađena sa ciljem održivog razvoja koji se odnosi na smanjenje nejadnekosti unutar i među zemljama, kroz osnaživanje i promovisanje socijalnog, ekonomskog i političkog uključivanja svih ljudi, bez obzira na godine, pol, invalidnost, rasu, etičku pripadnost, poreklo, religiju, ekonomski ili drugi status.

 

(Info centar juga)

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top