U Medveđi spremali stara jela pod sačem

Gastronomsko-turistička manifestacija „Pod sač“ Sačijada odžana je juče u Medveđi na keju reke Lepaštice, ispred restorana „KAMELOT“.

14. ekipa sa po tri člana skoro 5 sati pripremalo je stara jela na tradicionalan način, pod sačem. Ekipe su se takmičile u dve discipline spremanje jela od mesa pod sačem i spremanje hleba odnosno pogače pod sačem. U revijalnom delu manifestacije spremala su se jela u kotliću a kao poseban specijalitet ovog kraja spremala se gibanica razlevnica. 

Ideja da se organizuje ovakva manifestacija je da se oživi velikogospojinski sabor u Medveđi koji je ranijih godina bio veoma posećen. 

 

  

Ljubiša Ristić direktor Turističke organizacije Medveđa koja je organizator ovog zanimljivog takmičenja rekao je za Info centar juga da je veoma zadovoljan brojem ekipa koje učestvuju na provj manifestaciji „Pod sač“ kao i da će se TO Medveđa potruditi da manifestacija postane tradicionalna i masovnija.

„Želja nam je bila da mladi ljudi vide kako se nekada spremala hrana, kako se nekad uživalo i kako se znalo provoditi vreme bez telefona, televizora i ostalog što sada imamo. Velika Gospojina je glavni i najveći narodni sabor u opštini Medveđa, nekada je na ovaj dan hiljade ljudi posećivalo ovaj sabor. Glavni događaj je bio u crkvi, ali su i ulice i kafane bile prepune ljudi, nažalost toga danas nema i ovo je jedan pokušaj da animiramo ljude da se više druže i da pokušamo da oživimo nekadašnje običaje“ naglašava Ristić.

 

  

On dodaje da je ovo pre svega gastronomska manifestacija sa primesama zabavno muzičkog sadržaja. Na programu manifestaacije je pre svega pripremanje tradicionalnih jela, a to je deo kulture jednog kraja, ističe Ljubiša Ristić. 

Takmičari su sami doneli svoje crepulje odnosno sačeve, kao i namirnice od kojih su pripremali jela. Skoro pet sati ekipe su se trudile da baš njihovo jelo bude najbolje i najukusnije. A pod sačevima je bilo jagnjetine, jaretine, junećih repova, teletine, pasulja… Pošto spremanje ovih jela dosta dugo traje ekipe su razmenjivale iskustva, ali i nazdravljali uz rakiju, pivo i sokove.

 

  

  

Ekipa „Kod Đure“ iz Niša spremala je repove pod sačem, ali nisu hteli da odaju tajnu kako se sprema ovaj specijalitet već su nam rekli da je najbolji „začin“ uložiti puno ljubavi i odvojiti malo više vremena.

„Za svako jelo koje se sprema ispod sača treba dosta vremena, truda i strpljenja jer je potrebno da se jelo polako krčka.“ 

 

Jedan specijalitet koji nije bio u takmičarskoj konkurenciji posebno nam je zapao za oko a to je pita razlevnica koju je spremala Ljubinka Pavlović. Ovaj specijalitet se ranijih godina često spremao a danas veoma retko. 

„Razlevnica je staro jelo koje sam ja naučila da spremam od svoje bake i majke. Za testo je potrebno samo voda, so i brašno a fil se već sprema po želji od kajmaka, sira, jaja, maslaca, masti šta već imate u kući. Najpre se stavi malo testo koje se zapeče, pa se onda doda fil koji se takođe zapeče, pa onda opet testo, fil i sve tako dok se ne potroši cela smesa.“

Kad se ispeče razlevnica se seče na kocke i služi sa jogurtom, kiselim mlekom ili pavlakom. Za pripremu pite razlevnice potrebno je 2 do 3 sata i najukusnija je pod sačem, mada može se peći i u šporetu, priča nam Ljubinka. Razlevnicu kaže leti češće pravi pogotovo kad im dođu gosti sa strane koji nisu probali ovaj specijalitet. 

  

 

Nakon nekoliko sati krčkanja jela pod sačevima potrebno je bilo i proglasiti najbolje. Žiri je imao veoma težak zadatak da od toliko dobrih jela proglasi najbolje. Složili su se da su sva jela veoma dobra i ukusna ali ipak su doneli odluku da je ekipa „Zavičajci“ najbolje pripremila jagnjetinu pod sačem  i tako osvojila prvo mesto. Drugo mesto zauzela je ekipa „Milojković“ dok su treći bili članovi ekipe „Lele pod sač“.

U kategoriji pogača pod sačem prvo mesto je zauzela ekipa „PUPS“, drugo mesto „Petrilje 2“ i treće mesto „Petrilje 1“.

 

 

Ovom događaju je prisustvovalo i veliki broj građana koji su mogli i da probaju sva spremljena jela. Muzički gost prve manifestacije „Pod sač“ bio je Milomir Miljanić, koji je uvek rado viđen gost u ovom kraju.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Medveđa uz podršku lokalne samouprave.

Scroll to Top