Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ – u korak sa vremenom

Uoči Međunarodnog dana kulture koji se širom sveta obeležava 15. aprila, od danas, pa do kraja nedelje u Leskovcu trajaće „nedelja kulture“ odnosno obilazak institucija kulture čime će se još jednom pokazati da Leskovac više nije samo sinonim za roštilj i papriku, već da je postao i grad brojnih i kvalitetnih kulturnih dešavanja.

Prva u nizu je Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ koja uprkos ubrzanom tehnološkom razvoju uspeva da održi korak sa savremenim svetom i dalje privlači veliki broj korisnika, pre svega zahvaljujući predanom radu zaposlenih, ali i sposobnom rukovodiocu i svesrdnoj podršci gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića.

Prisutnima se obratila Marija Rajković, član Kabineta gradonačelnika Leskovca koja je pritom istakla da je leskovačka biblioteka prošle godine na nivou čitave Srbije zabeležila najveći broj pozajmica i dodala: „Ponosni smo što danas zvanično otvaramo dečje odeljenje, koje je već, sigurno, postalo pravo malo dečje carstvo. U njegovu rekonstrukciju uloženo je 1,4 miliona dinara – svaki dinar je pametno uložen novac jer deca sada imaju još jedno mesto gde će kvalitetno provoditi svoje vreme.“

„Grad će nastaviti da podržava uspešan rad Biblioteke u naporima da ide u korak sa vremenom i tehničko-tehnološkim razvitkom, ali da ostane ono što jeste – svetionik kulture i znanja, koji, uz veliku pomoć prošlih generacija, osvetljava put novim,“ – dodala je Rajkovićeva.

Direktorka ove eminentne ustanove kulture Vesna Ilić je kazala da biblioteka pruža besplatne upise za najmlađe korisnike što i potvrđuje akcija koja se realizuje više od pola veka pod nazivom „Dobro došli prvaci“, zatim za starije preko 65 godina starosti, za socijalno ugrožene, za višečlane porodice, za osobe sa invaliditetom, za decu iz hraniteljskih porodica.

„Dečje odeljenje broji 11.450 članova od kojih je aktivno 6.172. Poseduje knjižni fond od 18.784 publikacija, sada smeštenih u novim policama. Bibliotekari aktivno učestvuju u brojnim aktivnostima i realizuju više od pedeset radionica na godišnjem nivou direktno radeći sa decom ili u sadašnjim uslovima, na savremenim onlajn platformama.

Nakon 60 godina postajanja u sadašnjim prostorijama, Dečje odeljenje je rekonstruisano i kompletno adaptirano u skladu sa potrebama naših najmlađih korisnika. Odeljenje je opremljeno novim policama, binom, stolovima, stolicama, savremenom tehnologijom, prilagođeno savremenim uslovima rada.“

U ogranku Biblioteke u Vučju renoviranjem je kompletno promenjen prostor. Nakon više decenija prostorije su sanirane od vlage, okrečene, zamenjena je rasveta, električna instalacija, postavljene šine za umetničke izložbe, namešten laminat, postavljena instalacija za internet priključke sa otvorenom internet mrežom. Ova adaptacija je realizovana u ukupnoj vrednosti od 370.000 dinara.

 

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top