Leskovac od danas u Klubu opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub)

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su danas povelju o osnivanju Kluba opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC klub) i obavezali da će udruženim snagama raditi na unapređenju uslova poslovanja na lokalu. Reč je o lokalnim samoupravama koje su prolaskom kroz program Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi stekle potvrdu da pružaju usluge po najvišim međunarodnim standardima. Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je prisustvovao potpisivanju povelje, a grad Leskovac je kao lokalna samouprava sa najvećim procentom ispunjenih kriterijuma (96,33%) deo predsedništva kluba.

Pored grada Leskovca, članovi BFC kluba biće Niš, Kragujevac, Novi Sad, Loznica, Čačak, Kraljevo, Stara Pazova, Pećinci, Ruma, Zrenjanin, Požarevac, Lapovo, Ćuprija, Šabac, Paraćin, Inđija, Mionica, Velika Plana, Zaječar, Bor, Subotica, Sombor, Užice i Valjevo.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je članstvo u Klubu rezervisano za gradove i opštine koje rade i žele da rade po meri privrede, odnosno, koje, kako navodi, osluškuju potrebe privrede.

„Cilj nam je da u ovom klubu okupimo najbolje gradove i opštine koje žele da rade na sebi i koje žele da naprave dobro poslovno okruženje. Klub će imati podršku stručnog tima NALED-a koji će im pomagati da se postupci od kojih zavisi razvoj investicija ubrzaju i unaprede, a Klub će se baviti temama koje se tiču eksproprijacije, izdavanja dozvola za gradnju, javnim i privatnim investicijama, imovinsko-pravnim pitanjima“ – kazala je Violeta Jovanović i pozvala sve gradonačelnike i predsednike opština da se aktivno uključe u rad Kluba i da pokreću inicijative koje će poboljšati poslovno okruženje.

Naime, sprovođenje BFC programa počelo je u Srbiji 2007. i do 2012. u njemu je učestvovalo više od 50 gradova i opština.

Od 2012. BFC prerasta u regionalni program i sprovodi se i u Hrvatskoj, BiH, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Do 2020. kroz BFC CEE program prošlo je 29 samouprava iz Srbije od čega je 12 uspešno certifikovano, Leskovac, Ruma, Pirot, Stara Pazova, Pančevo, Novi Sad, Šabac, Sombor, Pećinci, Ćuprija, Požarevac, Čačak, dok je devet u procesu certifikacije ili recertifikacije Niš, Subotica, Sombor, Užice, Bor, Velika Plana, Paraćin, Raška i Gornji Milanovac.

BFC CEE je jedinstveni program u jugoistočnoj Evropi koji lokalnim samouprava nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja.

 

Grad Leskovac

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top