U LKC-u promovisana knjiga „Kad bi svet imao brkove“ Ane Radmilović

U okviru pratećeg programa Leskovačkog internacinionalnog festivala filmske režije LIFFE, u četvrtak je u LKC-u održana promocija knjige „Kad bi svet imao brkove“ autorke Ane Radmilović, ćerke glumca Zorana Radmilovića.

Pored ove, predstavljene su u kratkim crtama i njene knjige „Zalažem se za laž“ i „Tezge, pumpe, u brdima, manastiri“.

Knjiga „Zalažem se za laž“ predstavlja zbirku Zoranovih pesama, intervjua, beleški, ljubavnih, političkih i drugih priča o Zaječaru… Naziv knjige je došao iz intervjua koji je Zagrebačkom Vjesniku 1981. godine dao Zoran Radmilović, revoltiran skidanjem sa repertoara nekih predstava, kada je rekao da ako se svi tako zalažu za istinu, onda se on zalaže za laž.

2

Knjiga „Kad bi svet imao brkove“ nije knjiga o Zoranu glumcu, već o odnosu otac i ćerka, o poslednjim godinama njihovog zajedničkog života. Iako se u knjizi ne opisuje glumčeva bolest, ona se oseća u svakom pasusu, jer dete od 11 godina ne razume najbolje šta se dešava – istakla je na promociji Ana Radmilović, koja je 1985. godine kada joj je otac preminuo imala samo 11 godina, i dodala: Zoran je želeo da mu u kući bude mir, previše je davao ali je bio i sujetan. Ovaj roman nije klasičan biografski roman, već priča o detetu koje je tako odgajano i koje je želelo da ima brkove.

Na pitanje prisutne publike: Zašto baš brkovi? Autorka odgovara: „Svi junaci su imali brkove. Svet je odavno ćosav i vrlo rado se seća tih brkova – tih junaka koji su imali šta da kažu i urade“.

3

Ana je godinu i po dana radila na Kosovu kao izveštač. Od redakcije „Balkan magazina“, za koji radi kao novinar, dobila je zadatak da napiše priču o Kosovu. Tako je nastala knjiga „Tezge, pumpe, u brdima, manastiri“ – pseudodokumentarna priča o posledicama rata. Celu priču priča izmišljeni zapisničar, a sama knjiga je puna apstraktnih detalja kao što su ovampirena mačka, ljudi od 2,5 metra…

Nakon promocije, Ana je potpisivala svoje knjige, koje su leskovčani mogli da kupe na ovoj promociji.

 

Scroll to Top