U Lebanu otvorena izložba slika ,,Justinijana prima – Caričin grad’’

Pod pokroviteljstvom opštine Lebane u Domu kulture Radan otvorena je i predstavljena publici izložba slika Međunarodne Likovne kolonije ,,Justinijana prima – Caričin grad’’ , čiji su prvi organizatori i začetnici 2002. godine bili Slavoljub Stepanović i Gojko Veličković. Tokom vremena, kolonija je prerasla u tradicionalnu manifestaciju u kojoj učestvuju umetnici iz Lebana, i šireg okruženja i regiona, zbog čega i dobija karakter Međunarodne likovne kolonije. Na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji učestvovalo je i stvaralo 15 umetnika iz Lebana, Srbije, Hrvatske i Bugarske .

This slideshow requires JavaScript.

Izložbu je u ime kolega otvorio jedan od učesnika Likovne kolonije ,,Justinijana prima – Caričin grad’’ Dejan Milivojević. On se organizatorima Domu kulture Radan u Lebanu zahvalio na visokom nivou organizacije same izložbe slika, ali i gostoprimstvu i nivou uslova u kojima su umetnici radili i stvarali svoja umetnička dela. Sam prostor Caričinog grada, veoma je inspirativan, što je priča koja govori sama za sebe, a koju će publika imati priliku da vidi na platnima svih naših umetnika koji su učestvovali, među kojima i kolega iz Hrvatske Željana Pavića i Bugarske Rumena Atanasova, kazao je Milojević,  pozvavši ih da uzmu učešće i na narednoj koloniji.

This slideshow requires JavaScript.

Kvalitet i raznovrsnost nastalih dela daje ozbiljnu notu likovnoj koloniji i odslikavaju težnju da se taj kvalitet i tradicija održe u vremenu koje je pred nama, kazala je govoreći o postavci Emilija Jordanov Todorović. Sazivi stvaraoca 2022. i 2023. godine različitih generacijskih i poetičkih pripadnosti odslikavaju likovnu scenu Srbije i regiona, koja se kreće od akademskog postavljanja ideje, preko simbolističkog i ekspresivnog doživljaja sveta. Poveznice ovih različitih umetničkih vibracija su odraz vremena u kojem živimo i potreba da se iz njega izađe, kao i inicijalni subjektivni doživljaj samog lokaliteta impresivnog Caričinog grada koji datira iz dalekog 6. veka.

Likovna kolonija ,,Justinijana prima – Caričin grad’’ nastala je 2002. godine u podnožju Caričinog grada u blizini Lebana kao težnja lokalnih umetnika da se kroz druženje i stvaralački proces rada podstiče likovna umetnost i da dela kao krajnji rezultat toga ostanu gradu.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top