U Karađorđevcu održana manifestacija „Dani jagode“

Dani jagoda održani su po deveti put sa ciljem promocije roda ovog voća u mestu koje predstavlja značajnu kariku u lancu proizvodnje jagoda. Ova kultura je veoma zastupljena u našem kraju. Površina pod zasadom jagode na teritoriji grada Leskovca se poslednje dve godine povećala sa 100 na oko 300 hektara i to zahvaljujući subvencijama koje Ministarstvo i grad daju za nabavku sertifikovanog sadnog materijala, folija za gajenje jagoda i sistema kap po kap. Prisutni su imali priliku da uživaju u svežim jagodama, ali i raznim đakonijama sa ovim voćem koje su pripremale vredne domaćice ovog kraja. U okviru manifestacije održano je i takmičenje u skidanju peteljki sa ploda jagoda u kojem je pobedu odnela Vesna Trajković kojoj je uručena nagrada u vidu, nagrada za najlepšu jagodu je otišla u ruke Siniše Marinkovića, najmlađi poljoprivrednik Miodrag Nikolić je dobio leđnu akumulatorsku prskalicu, dok je poljoprivredniku sa najvećom površinom pod jagodom Bobanu Dodiću uručen leđni motorni atomizer. Ostalim učesnicima su uručene simbolične nagrade.

 

„Zahvaljujući ulaganjima i predanom radu naših sugrađana, leskovački proizvođači potrošačima nude kvalitetan rod, i posebno nas raduje što je ove godine većina proizvođača zadovoljna otkupnom cenom (koja iznosi oko 150 dinara u odnosu na prošlogodišnju cenu od 110 dinara). Kao stanovnici grada kojem je poljoprivreda velika razvojna šansa zahvalni smo svim poljoprivrednicima što su odlučili da ostanu na selu i bave se uzgojem poljoprivrednih proizvoda. Lokalna samouprava se maksimalno trudi da im pruži podršku i zato smo od 2013. godine izdvojili ukupno 216,5 miliona dinara za 6300 subvencija za naše poljoprivrednike. Uspeli smo da rešimo mnoge probleme naših poljoprivrednih proizvođača i omogućimo im bolje uslove rada jer smo u atarske puteve, komasaciju i elektrifikaciju polja investirali ukupno 250 miliona dinara. Iako je pandemija virusa korona uticala na mnoge segmente života naš budžet je stabilan, zato je poljoprivreda i ove godine zauzela značajno mesto po visini izdvajanja sa preko 108 miliona dinara“ – poručio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Žarko Georgiev, član Saveta mesne zajednice Karađorđevac je kazao:

„Karađorđevac je mesto poznato po gajenju jagoda, nema poljoprivrednog gazdinstva koje ne gaji jagodu i to je u ovom kraju postao porodičan posao. Svake godine podižu se novi zasadi, primenjuju se nove tehnologije u gajenju kao i novi sortimenti. Selo Karađorđevac ima oko 285 hektara obradive površine, od toga je pod jagodom oko 50 hektara, oko 38 pod višnjom i 26 pod šljivom“.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top