SRBIJI I MAKEDONIJI 1,5 MILIONA EVRA ZA IZBEGLICE

Evropska komisija pušta danas dodatnih 1,5 miliona evra humanitarne pomoći izbeglicama i migrantima u Srbiji i Makedoniji, saopštila je EK, prenosi Tanjug.

Ovom pomoći EU će, kako se kaže, podržati humanitarne partnere u pružanju onog najnužnijeg kao što su voda za piće, higijena, zdravstvena nega, sklonište i zaštita za izbeglice i migrante, unapređenje prihvatnih centara kao i koordinacija i izveštavanje o migrantskim pitanjima u regionu.

„Zapadni Balkan je suočen sa dosad neviđenim brojem izbeglica i migranata u tranzitu. EU pojačava humanitarnu pomoć kako bi im pomogla u ispunjavanju najurgentnijih potreba. To je evropska solidarnost na delu“, izjavio je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilijanides.

U saopštenju se podseća da je EK kao odgovor na ovu situaciju

ranije odobrila 90.000 evra za humanitarnu pomoć Makedoniji 50.000 evra Srbiji.

Ova sredstva su direktno otišla nacionalnim društvima Crvenog krsta dveju zemalja. Kako se dodaje, ukupna humanitarna pomoć EU namenjena ugroženim izbeglicama i migrantima u Srbiji i Makedoniji sada iznosi 1,74 miliona evra.

U Evropskoj agendi o migracijama, Evropska komisija je definisala sveobuhvatan pristup rešavanju migracionih izazova kako na kratkoročnom tako i na dugoročnom planu.

Saradnja i podrška trećih zemalja, posebno onih koje su u neposrednom susedstvu, predstavlja ključni element tog pristupa, kaže se u saopštenju.

Scroll to Top