Srbija danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Prvi svetski rat zvanično je završen 11.11. u 11 sati 1918. godine. Tog jedanaestog novembra u Francuskom gradu Kompjenju, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, Nemačka i zemlje Antante negde između 5.12 i 5.20 sati izjutra potpisale su primirje, ali istorijski izvori navode da je on zvanično stupio na snagu od jedanaest sati istog dana. Nemačka se tog 11. novembra predala i tada je dogovoreno da prestanu oružani sukobi. Smatra se da je kanadski vojnik DŽordž Lorens Prajs poslednja žrtva Prvog svetskog rata. On je poginuo od ruke nemačkog snajperiste u 10.58 časova 11. novembra 1918. godine.

Posle potpisivanja primirja, nastavljeni su pregovori o uslovima mira. Oni su dogovoreni Versajskim mirom, potpisanim 28. juna 1919. godine. Tim događajem i zvanično je okončan Prvi svetski rat. Inače, vagon u kojem je potpisano primirje Adolf Hitler odabrao je 1940. godine, kao mesto gde je Francuska potpisala svoju kapitulaciju. Istorijski vagon uništen je u savezničkom bombardovanju Berlina.

Završetak Velikog rata doneo je stvaranje novog svetskog poretka, nestala su 4 evropska carstva: Austo-ugarsko, Nemačko, Rusko i Otomansko. Nakon okončanja rata stvorile su se i nove države kao što je Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca, nastala 1. decembra 1918. godine. Delegaciju SHS predvodio je Nikola Pašić, kao „opunomoćeni delegat“ SHS i još trojica: Ante Trumbić, ministar inostranih dela, dr Milenko Vesnić, dugogodišnji poslanik Srbije u Parizu, i dr Ivan Žolger, slovenački predstavnik.

Srbija je u Prvom svetskom ratu ukupno izgubila 1.248.136 stanovnika, odnosno 28 odsto stanovništva. U stvarnosti taj procenat je mnogo veći kada se imaju u vidu državni okviri Srbije od pre Balkanskih ratova, koji su, prosto i po sastavu stanovništva, izneli „na svojim leđima” čitav taj rat, uz bitnu pomoć desetina hiljada Srba dobrovoljaca sa prostora negdašnje Austro-Ugarske.

Od 2012. godine Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji 11. novembar uvršten je kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Jedan od načina obeležavanja ovog praznika je nošenje amblema sa cvetom Natalijina ramonda.
Cvet Natalijina ramonda je poznat i kao cvet feniks koji se, i kada se potpuno osuši, ako se zalije, može oživeti, što ukazuje na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.

Čuvajmo i poštujmo svoje, kako bi nas drugi cenili i poštovali!

 

Nikola Dragović, politikolog

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top