Seoski turizam – Potencijali sela Lozane

Prema popisu iz 2011. godine, u Lozanu su popisana 28 stanovnika u 16 domaćinstava (prema popisu iz 2002. bilo je 49 stanovnika u 26 domaćinstva, a prema popisu iz 1991. – 84 stanovnika). Selo je podignuto u širem slivu Oranske reke, na većem broju brežuljaka koji se postepeno dižu prema Radan planini.

Grupisano je u više mahala, a između njih je mnogo zelenog prostora mahom pod šljivama i jabukama, po koja livada i njiva, pa se u letnjim mesecima kuće i staje gube u tom moru zelenila.

Izdvajaju se tri veće celine: „Jevrejci“, „Bander“ i „Buzadžije“, ali ima i više manjih grupa kuća koje su se „otele i izašle“ put pojedinih kosa i uvala.

Poreklo naziva: U korenu ovog toponima je reč „loza“, svakako vinova loza. Prema tome, na ovom mesti, verovatno, je u doba srpske srednjovekovne države gajena vinova loza, za koju granu poljoprivredne aktivnosti ovaj teren ima dosta prednosti, pa je selo, zaseljeno na ovom mestu, dobilo ime toponima loza – lozja; Lozjane – Lozane.

Lozane je staro srpsko selo, pominje se u svim turskim popisima iz 16. veka. Pominje ga i Mita Rakić u svojoj knjizi „Iz nove Srbije“ gde beleži da je 1879. godine, dakle odmah posle Srpsko-Turskog rata, imalo 18 kuća sa 110 stanovnika. Pominje i „tri kuće arnautske“, verovatno su tu bili poslednji žitelji arnautski, koji će se takođe iseliti.

Od dvadesetak porodica koje su ovde došle iz Groznatovca i Crne Trave i tu podigle prve kuće i staje razvilo se, za nekoliko decenija, lepo i bogato selo. Već 1953. godine ima 69 domova sa 478 stanovnika, svoju školu sa dva učitelja, lepu crkvu koja je podignuta 1900. godine. Meštani sela Lozane su obnovili crkvu „CARA LAZARA – VIDOVDANKA“ u kojoj se, svake godine, tradicionalno, okupljaju na Vidovdan.

Prelepa, netaknuta priroda i istorisjko nasleđe ovog sela daje velike mogućnosti kako za razvoj seoskog turizma.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga – Bojnički kraj i turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“

Scroll to Top