Selaković: Nikolić dao ovlašćenje ministru odbrane za angažovanje vojske

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković saopštio je da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom migrantske krize, dao danas odobrenje ministru odbrane da u slučaju potrebe stavi snage Vojske Srbije u punu pripravnost.
Selaković je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je to učinjeno kako bi snage Vojske Srbije mogle da zaštite građane, državu i imovinu od svih bezbednosnih izazova koji dolaze spolja.

On je objasnio da to znači da ministar odbrane, u odsustvu predsednika Srbije, može da donese odluku o angažovanju vojske, ukoliko za to bude potrebe, odnosno ako policija ne bude mogla sama da održi red i mir.

Ministar pravde je predočio da su u mirnodopskom stanju pripadnici MUP ti koji održavaju javni red i mir i to će biti tako i ubuduće.

Ali se dogodi da policija ne bude u stanju da taj zadatak izvrši, državni organi, organi pokrajine i lokalnih samouprava mogu da se obrate zahtevom za angažovanje vojske, a odluku o tome može da donese i ministar odbrane, uz odobrenje predsednika Srbije.

Prema njegovim rečima, to znači da će državni organi i bezbednosne službe imati dovoljno vremena, prostora i kapaciteta da odgovore na svaki bezbednosni izazov i zaštite državni poredak i građane.

Bezbednost građana i imovine je apsolutni prioritet i svi organi imaju obavezu da rade na njihovoj zaštiti, naveo je on i dodao da je motiv takve odluke želja da se reaguje na vreme i da u Srbiji ne dođe do nekontrolisane sitaucije.

Selaković je istakao da Srbija funkcioniše u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu, a bezbednost građana i imovine je svima apsolutni prioritet.

Ministar pravde je naglasio da je Srbija do sada dobro organizovala protok i prolaz migranta, i po tome bila primer celoj Evropi i izrazio uverenje da će se to i dalje tako odvijati.

Selaković je, na pitanje da li je Srbija i dalje u kontaktu sa zemljama regiona povodom migrantske krize, odgovorio da se ti kontakti održavaju gotovo svakog časa, i da na tome najviše rade ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

Srbija je, naglasio je on, na osnovu svoje istorije naučila da se oslanja samo na sebe, ali da će svakako učestvovati u zajedničkom rešavanju problema.

Scroll to Top