Razvojna agencija Srbije u poseti Medveđi

Razvojna agencija Srbije (RAS) je agencija Vlade Republike Srbije, koja pruža podršku direktnim ulaganjima, podstiče konkurentnost i pozitivno utiču na ekonomski i regionalni razvoj.

Sastanak sa predstavnikom RAS-a održan je u kabinetu predsednika opštine u prisustvu čelnih ljudi lokalne samouprave.

Nebojša Arsić je inicirao sastanak u Ministarstvu privrede i obratio se Vladi RS za pomoć u privlačenju investitora, obzirom da je opština Medveđa u proteklom periodu otkupila dve fabrike koje su bile u stečaju i sada raspolaže kapacitetima za otvaranje novih pogona.

„Pored kupljene dve fabrike, na teritoriji opštine Medveđa, postoji i industrijska zona, gde su objekti i zemljište u vlasništvu AIK-a, i imamo zemljište u površini od 5 hektar, na lokaciji u naselju Marići, gde je nekad trebao da bude izgrađen zatvor. To znači, da investitorima imamo da ponudimo grinfild lokaciju za izgradnju u Marićima i dve braunfild investicije u fabrike. Vlada RS je prepoznala naše potrebe i tim povodom je naš današnji gost ispred Razvojne agencije Srbije, kako bi nam pomogao da što efikasnije predstavimo potencijalnim investitorima ono čime raspolažemo i kako bi privukli ozbiljne investitore. Cilj nam je da zaposlimo naše ljude i da sprečimo iseljavanje koje godinama unazad ide u jednom pravcu. Medveđa je bogata i prirodnim potencijalima, posebno u vodama u našoj Sijarinskoj Banji, imamo jedinstveni Gejzer, bogata je rudama Rudnik Lece, poludragi kamen, zatim mermer, olovo i cink, bogata šumama. Tako da investitori imaju dosta potencijala i sirovina koje bi mogli da koriste u daljoj obradi i preradi, čime bi ekonomski osnažili ovaj kraj“ – istakao je predsednik opštine, Nebojša Arsić.

Nikola Vujović iz sektora za strateška ulaganja, koji vodi bazu investicionih lokacija u Razvojnoj agenciji Srbije, rekao je da će obe braunfild lokacije biti uvršćene u bazu, kao i grinfild lokacija od 5 hektara koja je idealna za investitore. U razgovoru je predložio lokalnoj samoupravi da konkuriše u Ministarstvu privrede za opremanje industrijske zone, uz učešće opštine oko 10%, dok bi ostatak od 90 % subvencionisala država za devastirana područja.

Nakon sastanka u kabinetu, predstavnik RAS-a je obišao pomenute lokacije, koje će biti unete u bazu i dokumentovane. U planu je da se uradi prezentacija na engleskom jeziku sa svim statističkim podacima o zaposlenosti, nezaposlenosti, investicionim lokacijama, koja će biti okačena na sajtu kako bi potencijalni investitori bili upoznati sa mogućnostima za ulaganje u Opštinu Medveđa.

infocentarjug.rs

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi, kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao ni komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, odnosno nisu stavovi redakcije portala INFO CENTAR JUGA.
Za više informacija pogledajte Pravila korišćenja.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Scroll to Top